logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Bakugan, Upper Deck


Bakugan is een spel waarbij strategie, geluk en het inzetten van de juiste kaarten een essentieel onderdeel is. Daarmee is het een goede mix van strategie, handigheid en een dosis geluk. Ik heb een aanvulset mogen testen. Wat lastig, omdat het slechts een klein onderdeel is van het totale spel, maar leuk genoeg om ook los mee te spelen, zo blijkt. Het betreft een uitbreidset met de naam Dharak. Een vervaarlijke draak, die zich – zoals echte Bakukgans betaamen – kan oprollen tot een balletje. In het spel moet je namelijk het balletje het veld inrollen: komt hij over een magneetje, dan ontvouwt hij zich automatisch tot het monster, en kan de strijd beginnen.

De poppetjes zelf zijn echter ook leuk om mee te spelen: het balletje ontvouwt zich met een sprong zodra het in de buurt komt van een magnetisch veld (in dit geval een kaart, waarover dadelijk meer). Daarbij zijn er echter nog een aantal kleinere onderdelen die je kunt uitvouwen: in het geval van Dharak zijn dat twee hoorns, een neushoorn en twee ‘voeten’, waardoor het ronde wezentje stil blijft staan. Superleuk! En vooral een leuke uitdaging om hem weer in elkaar te vouwen. Om de zien hoe het wezen er in het echt (lees: de gelijknamige tekenfilmserie) uitziet is er een miniatuurbeeldje meegeleverd, gemaakt van flexibel rubber op een redelijk massieve sokkel, wat de beleving van het karakter versterkt. In de set zit ook een (metalen) kaart, die gebruikt moet worden bij het spel. Hoe is het spelen ermee? Leuk. En degelijk: ik heb ze (met toezicht, je weet immers maar nooit met zo’n klein speelgoed) toevertrouwd aan mijn zoons van bijna-3 en bijna-5, en ze hebben zich er kostelijk mee vermaakt! In plaats van een imposante draak heb ik het wel even een beetje verdraaid naar een lieve, behulpzame draak, maar goed, dat mocht te pret zeker niet drukken. Voor oudere kinderen: zij kunnen op internet echt spelen met hun virtuele tegenhanger van het karakter, op een speciale website. Hier kunnen ze een code invoeren die op een thermisc-gevoelige sticker staat vermeld, waarna het beest echt tot leven komt. Technisch vernuft, dat degelijker is dan je zou verwachten. Ook zonder het spel is het erg leuk om er mee te spelen: de verschillende vormen en kleine bewegende onderdelen prikkelen de fantasie en bieden extra speelmogelijkheden.

Bakugan
Upper Deck. Leeftijd: vanaf 6 jaar. Prijs: vanaf 7,99 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Bekijk ook de site van Cartoon Network, waar je veel online games kunt spelen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.