Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
Recensie: Bakken voor iedereen, Christophe Declercq
Sommige mensen hebben het over hun guilty pleasure. Vaak is dat slechts een gerecht waar ze zich helemaal aan te goed kunnen doen. Mijn guilty pleasure is zoetigheid. Maakt niet uit wat, als het maar niet te veel is. Mooie limiet, niet? Dat houdt alles weer in evenwicht. Of het nu gaat om taart of koekjes, chocolade of slagroom: heerlijk, maar een beetje. Een hele schaal brownies gaat echt niet ineens op, maar het delen is belangrijker dan het eten. Voor een goed idee van mijn guilty pleasures zou je eens een kijkje moeten nemen in het boek Bakken voor iedereen. Dan heb je een echt briljant beeld.
Daarin staan namelijk meer dan 130 recepten verzameld van banketleraar Christophe Declercq, die je misschien wel kent van zijn kookboeken over Basic ijs, Basic chocolade, en ga zo maar door. In dit boek staat dus van alles wat je nodig hebt om lekkere koekjes of gebakjes te maken, maar ook om lekkere desserts op tafel te zetten. Van een heerlijke chocolademoelleux, over kletskoppen en slagroomsoezen, tot vijgentaart en tiramisu-ijs.
In Bakken voor iedereen begin je natuurlijk met de basisrecepten, zoals banketbakkersroom, crèmes en een paar deegsoorten. Die komen in het boek nog meer terug, want de recepten zijn geordend per deegsoort. Ieder hoofdstuk begint met een basisdeeg, voor het standaard boterdeeg, bretons zanddeeg en nog een paar andere basissoorten. Daarna krijg je een paar variaties op die deegsoort voor je kiezen, maar die zijn dan ook wel écht anders. Je maakt grote taarten, gebakjes, koekjes, en van klassieke recepten tot eigentijdse en moderne variaties.
Het fijne aan Bakken voor iedereen is wel de duidelijke uitleg. In non-nonsensetaal wordt de bereidingswijze uitgelegd in korte stappen. Daarbij krijg je ook nog eens een foto per stap te zien van de manier van bereiden, zodat je met raad en daad wordt bijgestaan. die stap-voor-stap foto’s zorgen er soms wel voor dat de foto van het eindresultaat niet aanwezig is, wat wel jammer is, maar gelukkig komt dat niet zo vaak voor. Het sierlijke lettertype voor de benamingen zijn niet altijd even duidelijk leesbaar, ook kom je af en toe wat Vlaamse woorden tegen. Handig is dat je bij basisrecepten netjes wordt terugverwezen naar de betreffende pagina in het boek.
Bakken voor iedereen, Christophe Declercq
Lannoo, 426 pagina’s, hardcover.
Prijs: 29,95 euro. ISBN: 9789401429160