logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Koken en bakken zonder tarwe en suiker. Recensie: Bakken met haver, Natascha van der Stelt


bakken met haverSuiker: wel of niet? Voor de een is het zo klaar als een klontje, de ander weet nog niet zo goed of zo’n levensstijl wel bij hem past. Hetzelfde gaat op voor tarwe. Is de angst voor gluten gewoon een nieuwe gezondheidsgril, of zit er toch een gedegen kern van waarheid in? Terwijl de medici nog druk onderzoek doen naar de effecten van suiker en gluten, weet Natascha het zeker: zij stopt met suiker en tarwe. Als alternatief slaat ze aan het bakken met haver, amandelmeel en alternatieven voor suiker. Het resultaat? Dat heb ik hier voor me liggen. Jaren experimenteren in de keuken zorgen voor een aantal bijzondere en smakelijke recepten!

Haverklap

Natascha begint haar boek met een persoonlijke noot: de reden waarom ze is gaan experimenteren met recepten zonder suiker of tarwe. Volgens haar waren de gezondheidsvoordelen zo groot dat ze haar experiment heeft voortgezet. De resultaten staan stuk voor stuk in dit boek, vergezeld van een sfeervolle kleurenfoto. In eerste oogopslag leek het me een beetje overdreven, havervlokken, havermeel en amandelmeel, maar na een tijdje begon het wel te wennen. Bovendien kun je van havervlokken in een handomdraai havermeel maken, door ‘m even in de keukenmachine te mixen. Een eitje, zelfs! Dankzij de vollere smaken van havermout en amandelmeel heb je bovendien een geheel nieuwe smaak in de resultaten van je baksels – ook al schaf je tarwe niet geheel af, dan nog is dit een mooie aanvulling op je recepten. Een stukje gezonder, bovendien, want hoewel de factor ‘ongezond’ van tarwe nog niet helemaal vast staat, is het wel zeker dat haver een stuk gezonder is!

Variatie

Dat suiker en tarwe bijna in alle gebakken producten zit verwerkt, hoef ik je natuurlijk niet te zeggen. Het moet dan ook een flinke uitdaging zijn geweest om tarwe in je keuken te verbannen. Het is dan ook prettig dat er een mooie indeling is gemaakt in de recepten. Opvallend is dat er naast een hoofdstuk voor koekjes, muffins, cake, taart en quiche ook een afdeling is voor scones – dat moet wel een echte guilty pleasure zijn van Natascha!

To vegan or not

Je zou denken dat een boek dat suiker en tarwe verbant, wellicht ook geschikt is voor veganisten. Dat is echter niet helemaal het geval. Eieren en boter worden niet vermeden, en ook melk en andere zuivelproducten worden gewoon gebruikt. Dat je het vast weet.

Conclusie over Bakken met haver

Bakken met haver biedt een nieuwe dimensie aan het bakken. Zonder tarwe en suiker is het heel anders dan je gewend bent. Minder zoet, dat is waar, maar daardoor blijkbaar niet minder lekker. En dat is wel een openbaring. De recepten zijn divers, makkelijk uitvoerbaar en alle ingrediënten zijn gewoon in iedere supermarkt verkrijgbaar. Een belangrijk punt, vind ik zelf! Door: Score: Bakken met haver krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Bakken met haver, Aerial, 184 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789402601732. Prijs: 22.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.