Recensie: Bakken, Dan Lepard


Geplaatst

in

door

Tags:

bakken

Auteur Dan Lepard is schrijver en fotograaf, en schrijft al sinds jaar en dag een column over bakken in de krant The Guardian. Een oudgediende op het bakvlak, zogezegd. Hij kent het van binnen en van buiten. Hij bakt niet alleen brood, cakes en taarten, kleine baksels, biscuits en koekjes, donuts en baba’s lekker zoet, desserts en natuurlijk ook avondeten. Van zoet tot hartig, tussendoor of maaltijd: voor ieder moment van de dag.

De manier van omschrijven is best bijzonder voor een kookboek: na een titel volgt een handige teaser-omschrijving, waarna alle ingrediënten vermeld staan. Na deze ingrediëntenlijst (tot zover nog niets bijzonders) komt het hele recept. In verhaalvorm! In één blok tekst, zonder stappen. En dat werkt toch niet zo handig als een recept met de verschillende stappen per stuk omschreven…

Dat neemt niet weg dat de recepten niet duidelijk zijn, of vervelend zijn omschreven. In tegendeel! Soms is het gewoon leuk om er in te lezen. Je leert nieuwe technieken, tips en trucs, voor zover je die nog niet kende natuurlijk. Ieder hoofdstuk begint overigens al met een aantal technieken en tips, om zo de beste resultaten te behalen. En Dan heeft ze allemaal zelf geprobeerd: hij kan beamen dat ze stuk voor stuk werken!

De foto’s uit het boek zien er allemaal goed en mooi uit. De beelden hebben een beetje een gele tint, wat in Engeland meer gewaardeerd wordt dan op het vasteland. De gerechten zelf zien er echter mooi  en smakelijk uit. Kleine misser: regelmatig staan de foto en het recept niet op 1 pagina! En om een madeleine te zien naast het recept voor een chocoladecake is toch vreemd. De chocoladecake stond weer een pagina verder, maar dat terzijde.

In het bakboek Bakken vind je meer dan 280 recepten. Allen haalbaar, ik ben weinig vreemde ingrediënten tegengekomen, of technieken die je niet met het standaard keukengereedschap kunt uitvoeren. Het boek is redelijk compact, en uitgevoerd in een stevige hardcover. Afgezien van het ontbreken van duidelijke stappen is het een makkelijk leesbaar en zeker bruikbaar bakboek vol kennis en inspiratie.

Bakken, Dan Lepard
Fontaine, oktober 2013, 576 pagina’s, hardcover.
Prijs: 39,95 euro. ISBN: 9789059564800

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

ZOEK OP DE SITE

PRIJSVRAGEN

ONZE TOPSUGGESTIES

coolesuggesties topper vierkant

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

 • vrienden vriendengroep

  Los conflicten in de vriendengroep op met een mediator

 • Bak De allerbeste recepten van Paul Hollywood

  Boek recensie: Bak! De allerbeste recepten van Paul Hollywood

 • joy ride

  Alle remmen los in ‘Joy Ride’

 • oppo a78 5g

  Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera

 • Recensie InfinityLab ClearCall 4

  Gadget review: InfinityLab ClearCall

 • Recensie 7 Wonders Edifice

  Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

 • curacao

  Last minute Curaçao boeken: voordelen en tips

 • Forever 80s boekbespreking

  Boek recensie: Forever 80’s

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.