logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Bacalaureat, Lumiere films


bacalaureat

De Roemeense arts Romeo Aldea, heeft niet de meest ideale woonomgeving. De buurt waarin hij woont is flink verpauperd, de criminaliteit ligt op de loer en de omgeving is flink in verval. Iedere dag maakt hij wel weer een ander stukje vandalisme mee, waar hij zijn vrouw en dochter zo veel mogelijk voor wil behouden. Dat is natuurlijk onbegonnen werk. Zijn vrouw is depressief, waar Romeo dan ook zijn handen mee vol heeft. Zijn dochter is een veelbelovend studente met een nagenoeg vlekkeloze serie rapporten. Ze staat op het punt om een beurs te krijgen waarmee ze in Engeland mag gaan studeren aan een universiteit. Een kans die ze absoluut aan moet grijpen!

Gebeurtenis

Dan gebeurt er iets dat de hele wereld van het gezin op zijn kop zet. Als Romeo zijn dochter wil afzetten bij school staat er (zoals gewoonlijk) een file, veroorzaakt door bouwverkeer en een uitstroom van mensen vanuit deze buitenwijk. Hij zet haar wat eerder af, waarna ze door een man wordt meegesleept en aangerand. Niet verkracht, zoals Romeo blijft benadrukken, maar ‘slechts’ aangerand. Volgens de stugge man is dat een stuk minder erg. Waar maakt iedereen zich zo druk om?

Toekomst

Toch zet die gebeurtenis de toekomst van zijn dochter op het spel. Ten eerste mag ze van school geen examens afnemen als ze gips draagt: dat zou een geweldige plek zijn voor spiekbriefjes. De belangrijkste reden ligt echter bij zijn dochter: die heeft er helemaal geen zin meer in, om te vertrekken naar Engeland. Als ze in haar eigen dorp al niet veilig is… hoe met dat dan als ze zo ver weg van huis is? Langzaam maar zeker begint haar vader zich kwaad te maken over de hele situatie en probeert hij op alle mogelijke manieren, in de stijl van de oude communisten, de situatie recht te breien.

Conclusie over Bacalaureat

Bacalaureat speelt zich af in een rommelige buitenwijk in Roemenië. De sfeer is dan ook grimmig en rommelig, evenzo de filmstijl. Soms is deze heel documentaire-achtig, soms staat hij akelig statisch op een statief. Daarnaast krijg je een openlijk kijkje in het leven van Romeo: een man die zo’n beetje onderdoor gaat aan het dagelijkse leven, er een jonge minnares op nahoudt en zijn vriendjespolitiek gebruikt om voor elkaar te krijgen wat hij wil – net als de rest, zoals ze gewoon waren in het semi-corrupte beeld van Roemenië. Een indringend beeld, maar niet echt mainstream. Een echte arthouse-film, dus!

Bacalaureat krijgt 7 van de 10 punten

Informatie

Bacalaureat, Lumière film
Tijdsduur: 128 minuten
Genre: Drama
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.