logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Baba Jaga legde een ei, Dubravka Ugresic

Dubravka Ugresic heeft voor haar boek Baba Jaga legde een ei een bijzondere manier gekozen om deze mythische figuur in een nieuw daglicht te zetten. Want laten we eerlijk zijn: niemand heeft echt een vinger weten te leggen op deze magische oude vrouw, die soms goed doet, soms in- en in slecht blijkt te zijn. Maar wat is ze nu werkelijk?

Autobiografisch verhaal

Baba Jaga Legde een Ei bestaat uit drie delen, die stuk voor stuk een deel van het verhaal voor hun rekening nemen. De eerste twee lijken losstaande verhalen te zijn, maar leggen stiekem de basis voor het slotstuk, dat alles aan elkaar knoopt. Het eerste deel lees je vanuit de verteller, die een autobiografisch verhaal deelt. Het gaat over ouderdom en vergankelijkheid, kwaaltjes en vervelende eigenschappen die met de jaren naar boven komen. Tussen de zinnen door sluimert echter een symbolisch gezang, dat langzaam de overhand neemt en je meeneemt naar een nieuwe wereld.

Kuuroord

In het tweede deel neemt je mee naar een Tsjechisch kuuroord. Waar het vorige hoofdstuk wat melodramatisch en misschien zelfs wel esoterisch was, is dit deel absurdistisch en humoristisch, met karikaturen die ieder hun rol neerzetten in het verhaal rondom Baba Jaga, die hier wordt gepresenteerd als een vrolijk vrouwelijk trio Pupa, Beba en Kukla. Dit middendeel is het langste deel en daarmee ook het hart van dit boek.

Beschouwing

In het derde deel laat Dubravka je deelnemen aan een vermakelijke les ‘Baba Yaga voor beginners’. Daarin wordt terugverwezen naar de eerdere twee delen, zodat het boek weer één geheel vormt. Het loont hier om de voetnoten te volgen, omdat je anders veel kleine details mist die je verraden hoe blind je was op de voorgaande pagina’s.


Ga direct naar Baba Jaga legde een ei op BOL.com.

Recensie over Baba Jaga legde een ei

Heksen komen in alle soorten en maten, dat blijkt wel uit Baba Jaga Legde een Ei. Het boek zit vol symboliek en schetst en wereldvreemd beeld van de maatschappij waarin we leven. Als je het door een aantal mensen zal laten lezen, zal ieder er andere details uit weten te pikken. Het is daarmee een bijzondere combinatie van literatuur en mythologie, waarin je wordt meegenomen naar wonderlijke werelden en bizarre situaties.

Score: 8


Informatie

Titel: Baba Jaga legde een ei
Auteur:
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
Aantal pagina’s: 384
Type boek: Paperback
ISBN: 9789038802671
Prijs: 21.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.