logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Baba Jaga, An Leysen


Baba Jaga is één van de bekendste heksen in de Slavische sprookjeswereld. De bizarre heks heeft – zoals een heks betaamd – wratten over haar hele gezicht, slechts een paar vlijmscherpe, rotende tanden, vliegt rond in een grote ketel, woont in een huis op kippenpoten en eet het liefst kindjes. Die zijn altijd zo lekker mals!

In dit sprookjesboek, met schitterend grote illustraties, lees je over Olga, een meisje dat met haar vader in een huisje woont en eigenlijk heel gelukkig is. Totdat zijn vader een nieuwe vrouw leert kennen. Ze zijn stapelverliefd op elkaar, maar de nieuwe vrouw kan Olga niet uitstaan. Ze treitert het kleine meisje de hele tijd, geeft haar ontzettend veel klusjes en benadeelt haar op alle fronten. Olga’s leven is ineens helemaal niet zo leuk meer. Eigenlijk ook niet zo raar dat Olga’s nieuwe stiefmoeder het niet zo heeft met kinderen – ze is de zus van Baba Jaga! En als Olga op een dat te ver gaat, stuurt ze Olga het bos in, om naald en draad te halen voor een hemd voor haar vader… met lood in de schoenen gaat Olga op pad, maar gelukkig heeft ze een magische houten pop in haar bezit, dat het meisje heeft gekregen van haar echte moeder – en die zal haar beschermen. Die pop, en een paar nieuwe vrienden die ze tjidens haar spannende avontuur tegenkomt. Zal het Olga echter lukken om uit de handen van Baba Jaga te blijven?

Baba Jaga is een geweldig spannend avontuur, dat mede dankzij de grote illustraties helemaal tot leven komt. De prenten zijn erg mooi, waarbij de karakters grote en sprekende ogen hebben. Voor de achtergrond van de illustraties zijn verschillende materialen en technieken gebruikt, waardoor je een leuke speelse uitstraling krijgt. Het verhaal zelf is spannend, maar nooit echt eng – zeker geschikt ook voor jongere toehoordertjes, zeker als ze niet al te bangelijk zijn aangelegd. Heksenverhalen zijn immers niet voor iedereen weggelegd.

Informatie

Baba Jaga, An Leysen

Illustrator: An Leysen
Clavis Books, 40 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar. ISBN: 9789044826562


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.