logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Aviodrome


Vliegen heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen. Al eeuwenlang proberen mensen te vliegen. In het begin door vogels na te bootsen, maar sinds een slordige honderd jaar hebben mensen het concept van een vliegtuig bedacht. Het Aviodrome, in Lelystad, is een museum dat helemaal rondom de kunst van het vliegen met vliegtuigen is gebouwd.

En dat merk je al bij aankomst, want de entree is vormgegeven als een echte check-in balie op een vliegveld, compleet met stewardessen en piloten die de kaartjes controleren. Volg je de wandelroute, dan wordt je door de hele geschiedenis van het museum geleid. Van het eerste vliegtuig, bedacht door de gebroerds Right, tot aan grote passagiersvliegtuigen. Mooi om te zien is hoe de hele KLM is ontstaan en gegroeid, van postvliegtuigen tot de grote firma die het nu is. En uiteraard is er ruim aandacht voor de twee wereldoorlogen, die natuurlijk verschrikkelijk waren maar de vliegtuigvaart een enorme impuls hebben geleverd.

Het Aviodrome bewandelt een mooie weg tussen informatief voor volwassenen en zowel leuk als educatief voor kinderen. Middels mooi ingerichte plateaus ontdek je hoe vliegtuigen in elkaar steken, hoe de motoren zijn ontwikkeld, hoe een propellor werkt en zelfs je je een vliegtuig nou precies bouwt. Kinderen krijgen bij de ingang een opdrachtenboekje mee, waar de kinderen stempels mee kunnen verdienen. Hebben ze vijf opdrachten succesvol voltooid, dan krijgen ze heel officieel een echt pilotendiploma en horen ze bij de club. Hoe stoer is dat? De opdrachten bestaan bijvoorbeeld uit een lesje vliegen in een simulator, het vliegen in een ruimtesimulator, een ogentest, verschillende vragen over de geschiedenis van vliegtuigen (gekoppeld aan de Disneyfilm Planes) en een morse-test, waarbij de kinderen les krijgen van een echte seiner. Erg leuk en mooi uitgevoerd. Vooral het oude Schipholgebouw heeft een mooie indruk achtergelaten.

Het stoerste vonden de kinderen echter dat je zo maar in al die verschillende vliegtuigen mag kijken. Je mag overal neuzen in de vliegtuigen die open zijn voor het publiek. In de vrachtruimte van een 737, in de first-class, zelfs in de indrukwekkende cockpit! Jammer genoeg vind je in de vliegtuigen zelf wat weinig informatieborden. Hoewel het meeste voor zich spreekt zijn er toch gebieden of voorwerpen die kinderen dan weer niet zo veel zeggen. Buiten de vliegtuigen is er veel informatie te vinden, voor zowel kinderen als volwassenen. In het begin van het museum wel wat veel informatie: waar volwassenen heel wat te lezen hebben zullen kinderen juist door willen om alles te zien. Later in het museum is er een betere afwisseling tussen informatie voor volwassenen en kinderen.

Heel prettig is ook dat er halverwege het Aviodrome een aantal speelmogelijkheden zijn voor kinderen. Er is een leuke binnenspeeltuin voor kinderen, maar ook buiten zijn er bijvoorbeeld een springkussen, vliegtuigfietsjes en roeifietsen waar kinderen even wat energie kunnen lozen. Ook bij het restaurant zijn speelmogelijkheden voor kinderen, zodat volwassenen even kunnen uitrusten kunnen de kinderen zich nog even lekker uitleven.

Het Aviodrome is een mooi museum / pretpark waar zowel kinderen als volwassenen zich prima kunnen vermaken. Het is veelzijdig, waarbij zelfs enkele oude auto’s uit het Autotron gebruikt worden om het tijdsbeeld van de vliegtuigen neer te zetten. Voor techniekfans dus echt een droommuseum, maar ook voor niet-techneuten of geschiedenisfans is het leuk en interessant om te zien. Voor de uitgang vind je een leuke, gethematiseerde giftshop, waar je ook weer leuke Disney Planes-producten kunt kopen. De enige puntjes van kritiek waren de lange wachttijden voor de vluchtsimulatoren, en dan was het nog niet eens erg druk, zo vroeg in de ochtend. De kinderen vonden het jammer dat we niet in alle vliegtuigen mochten kijken. Onze oudste zoon stoorde zich aan het zwerfafval buiten het park, maar dat lag er in het begin nog niet. Namens hem: wil je iets weggooien, doe dat dan in de prullenbakken! Verder hebben we een topdag gehad!

Ons oordeel over het Aviodrome, gegeven door onze jongste zoon (6), oudste zoon (8) en twee volwassenen: 8 / 9 / 8,5

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.