logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Autisme voor Dummies, Stephen Shore en Linda Rastelli

Zorg voor de juiste diagnose en een individueel behandelplan
Deze inzichtelijke handleiding verheldert de kenmerken van autisme, hoe het wordt gediagnosticeerd en wat verschillende behandelingsmogelijkheden zijn. Je vindt hier waardevolle informatie over de ontwikkelingen op genetisch en biomedisch gebied. Maar ook zaken als financiële planning van speciale behoeften, wettelijke rechten op onderwijs en allerlei problemen die voorkomen bij mensen met autisme passeren de revue. Wil je meer weten over autisme? Dan heb je het juiste boek in handen!

Autisme voor Dummies is echter meer dan een soort handleiding: het doet zichzelf ook te kort als je zegt dat het een inleiding geeft. Natuurlijk worden niet alle aspecten en facetten van het autistische spectrum behandeld, dat zou nooit of te nimmer in een boek van dit formaat passen. Het is echter eerder een eerste stap in het begrijpen en omgaan met autisme: in mijn bescheiden mening zou het in de boekenkast moeten staan wanneer er de diagnose autisme gesteld wordt. Hoewel het niet al te veel van de theorie en de afwijkingen en nadelen behandeld, gaat dit boek veel meer over de praktische kanten die samengaan met autisme: hoe ga je om met de beperkingen, hoe kunnen mensen met autisme zo door het leven gaan dat ze een normale omgang met de medemensen kunnen hebben? Natuurlijk worden er ook veel handvaten gegeven voor ouders, want veelal wordt autisme al op jonge leeftijd vastgesteld. Zo wordt er uitgebreid stilgestaan bij de zintuiglijke waarneming, wat stoorzenders hierin kunnen zijn, hoe kinderen leren, en waar je rekening mee kunt houden bij het inrichten van je woonkamer, de slaapkamer van het kind of de leeromgeving. Omdat het boek niet alle aspecten kan behandelen worden er veel handvaten gegeven en wordt er actief doorverwezen naar andere informatiebronnen. Want: een goede voorbereiding en kennis over het onderwerp is o zo belangrijk voor een goede ontwikkeling van het kind, en daar wil je geen steken bij laten vallen. Zo leer je iemand met autisme beter begrijpen en kun je inspelen op diens behoeften om normaal te kunnen functioneren.

Over de auteurs
Stephen M. Shore kreeg zelf de diagnose autisme en is hoogleraar en adviseur op het gebied van autisme. Linda G.Rastelli is auteur met twintig jaar schrijfervaring over de onderwerpen gezondheid, educatie en commercie.

Dit boek is tot stand gekomen met medewerking van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Voor meer informatie over de NVA surf je naar www.autisme.nl.

Autisme voor Dummies, Stephen Shore en Linda Rastelli
Pearson Education, oktober 2010, 384 pagina’s, paperback.
Prijs: 27,95 euro. ISBN: 9789043019705


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.