logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Assassins Creed Renaissance, Oliver Bowden

Florence, 1476. Lorenzo de Medici leidt de stad, die wordt beheerst door rivaliteit tussen de bankiersfamilie Vieri en de familie van marktkooplui Auditore. De zeventienjarige Ezio Auditore stelt alles in het werk om een opstand tegen de Vieris te ontketenen. De sfeer wordt explosief wanneer Ezio met de beeldschone Cristina Calfucci in haar slaapkamer wordt aangetroffen. Vieri de Pazzi heeft namelijk een serieus oogje op deze adembenemende Christina. Ezios vader besluit dat zijn zoon tijdelijk moet verdwijnen en stuurt hem op een belangrijke missie: hij moet cruciale documenten bezorgen bij Lorenzo de Medici. Onderweg ontmoet Ezio invloedrijke wijzen als Leonardo da Vinci en Niccolá² Machiavelli. Hij weet dat hun kennis voor hem van het grootste belang is om te overleven. Voor zijn bondgenoten ontwikkelt Ezio zich tot een kracht van hoop en verandering, voor zijn tegenstanders is hij een nachtmerrie. De waarheid zal in bloed geschreven worden.

Soms komen game-helden naar het witte doek, zoals bijvoorbeeld in bijvoorbeeld Tombraider, Super Mario of Bloodrayne. Een enkele keer worden ze ook vereeuwigd op het maagdelijk witte vlak van een vel papier, dat na een aantal verschillende vormen worden samengevoegd tot een boek. Assassins Creed is zo’n game die vereeuwigd is in het boek Assassins Creed: Renaissance. Het is een spannend boek, waarin juist het achterliggende verhaal (en de ‘geboorte van’ Ezio als Assassijn) centraal staat. Natuurlijk is er in dit boek veel, maar dan ook veel aandacht voor de vele gevechten en gevechtstechnieken, die in het spel ook zo bijzonder en belangrijk zijn. Leuker is echter het feit dat Ezio hier aan het begin van zijn avonturen staat, en van een ‘gewone’ straatjongen uitgroeit tot een zeer vaardige en bekwaam huurmoordenaar.
Dit alles speelt zich in de omgeving van Venetië af: een omgeving die zeker tot de verbeelding zal spreken. Om dit alles kracht bij te zetten worden er veel Italiaanse woorden en krachttermen gebruikt, zodat er geen twijfel over de locatie bestaat. Om de tijdsbepaling weer te versterken worden er diverse belangrijke personages uit deze periode betrokken in het verhaal, zoals bijvoorbeeld de nog jonge Leonardo da Vinci en de beroemde familie de Medici. Door de spannende gebeurtenissen en ontwikkelingen die zich in rap tempo opvolgen is het een boek dat je zeker zult willen blijven lezen. Voor wat oudere lezers welteverstaan, want de actiepassages zijn niet altijd voor de poes, en soms wat expliciet van aard. Het is dan ook niet een boek voor iemand met een zwakke maag of mensen die zich snel storen aan gewelddadige scènes. Maar: dat zal geen verrassing zijn, aangezien het computerspel hier ook vooral om draait. Daarmee vergeleken is het een goed doordacht en perfect uitgewerkt boek, een uniek voorbeeld dat het verhaal achter een game de moeite waard is om ook eens rustig verteld te worden. En een uliteme reden om je ogen eens van het beeldscherm te halen en weg te kruipen in één van de meest magische werelden die je ooit in handen zult hebben: een boek.

Assassins Creed Renaissance, Oliver Bowden
Uitgeverij de Fontein, juli 2011, 544 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789026128400

Dit boek bij: Uitgeverij de Fontein  |  BOL.com


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.