logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Film recensie: Assassin’s Creed, de film

assassin's creed blu-ray

Assasin’s Creed ken je vast wel: de succesvolle game-franchise bestaat al sinds jaar en dag en heeft een flinke hoeveelheid fans om zich een verzameld. Logisch: een goede verhaallijn en spectaculaire gameplay zorgen voor uren plezier en vermaak, waarbij de adrenalinegehaltes regelmatig grote hoogtes bereiken. Het verhaal achter de game leent zich bovendien prima voor een verfilming – dat zie je al in de vele tussenfilmpjes in de games – dus eigenlijk is het wat vreemd dat het er nog niet van is gekomen. De vraag blijft echter: is het goed gelukt? Vaak zie je namelijk dat bij dit soort gameverfilmingen de hele sfeer uit de film is verdwenen.

Het verhaal

En als je naar de film kijkt zie je natuurlijk flink wat verschillen. De basis van het verhaal is nog steeds intact gebleven. Er heerst een eeuwenoude vete tussen twee religieuze stromingen: de Tempeliers en de Assassijnen. Ze strijden om één en hetzelfde magische object: de Appel uit het Paradijs. Je weet wel, van Adam en Eva, waar de hele ellende mee is begonnen volgens de Bijbel. De Tempeliers wil de appel gebruiken om alle mensen op aarde hun wil op te leggen, de Assassijnen… tja, die willen dat voorkomen. Die strijd gaat nog steeds door: de nazaten van beide stromingen zoeken nog steeds naar de vrucht – die hopelijk nog min of meer intact is gebleven. De Tempeliers gebruiken inmiddels high-tech snufjes om hun speurtocht voort te zetten. Zo hebben ze een techniek ontwikkeld waarmee mensen naar hun genetische voorouders kunnen afreizen om hun herinneringen te zien. De Animus, zo heet het apparaat, stuurt nazaten van Assassijnen terug naar het verleden. De Tempeliers kunnen meekijken met die herinneringen, waarbij ze hopen dat ze achter de laatste locatie van De Appel kunnen komen. Zo slepen ze Callum Lynch uit de dodencel om op de Animus aan te sluiten. Hij is namelijk nazaat van Aguilar de Nerha, één van de bekendste Assassijnen uit de 15e eeuw.

Verschillen

Daarnaast zijn er ook meer dan genoeg verschillen te ontwaren. Hoewel het spel natuurlijk vol zit met acties en vluchtroutes, lange sluiptochten en uren lang wachten (door het hele spel heen dan, hè), is daar in de film geen tijd voor. De tientallen-uren-tellende game moet worden ingedikt tot pak ‘m beet: twee uur. En dan moet je concessies doen! Daarbij is het verhaal van Assassin’s Creed soms een beetje kort door de bocht, hoewel de essentie van het spel nog steeds intact is gebleven: snelle actie, stoere gevechten en vooral spectaculaire vluchtroutes over gevels, daken en door gebouwen. Justin Kurzel, de regisseur van de film, vertelt: “Het was de bedoeling om niet alleen de fans van Assassin’s Creed op hun wenken te bedienen, maar ook mensen te boeien die de games niet kennen. Vanaf het begin wilde Ubisoft (de uitgever van de game) een origineel verhaal neerzetten, met goed uitgewerkte karakters. Het moest draaien om de rol van Michael Fassbinder en zijn ontdekkingstocht naar het Assassijn-zijn. Daarom speelt de film meer af in de tegenwoordige tijd dan in het verleden, in tegenstelling tot de games. Zonder het DNA van de bron te verliezen!”

CGI vs echt

Het moeilijkste bij films als Assassin’s Creed is om niet te snel te grijpen naar CGI. De beelden en technieken liggen namelijk klaar om gebruikt te worden. Toch wilden ze hier zo veel mogelijk acteerwerk laten zien. Michael Fassbinder, die de rol van Cal op zich neemt: “Het kostte veel tijd en energie om in vorm gekomen en de parcours-elementen van de film in te prenten. Ik liep veel parcours en trainde veel in de sportschool: vijf dagen per week! Daarnaast trainde ik met een stuntteam en oefende alle vecht-choreografieën. We deden namelijk 95% van alle gevechtsscènes in de film.” Leuk detail: veel van de scènes in de film zijn niet geschoten in een studio, maar in Valletta, de hoofdstad van Malta!


Recensie over Assasins Creed

Uit het genre gameverfilmingen moet Assassin’s Creed toch wel hoog op het lijstje komen. Er zit een flinke vaart in de film, en hoewel bepaalde verhaallijnen zijn ingedikt en weggelaten blijft het een boeiend en mooi afgerond verhaal. Leuk zijn de manieren waarop de link met de game is gelegd (vooral in de vormgeving en styling) en waarop de succes-elementen van de game in de film zitten verwerkt. Spannend en spectaculair.

Score: 8


Informatie

Assassin’s Creed, 20th century fox

Tijdsduur: 01:55, actie.
Leeftijd: vanaf 16 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.