Recensie: Apuni het paardenmeisje, Gabrielle Kärcher

apuni het paardenmeisje

Indianen zijn altijd mysterieus en onbekend voor kinderen. Veel verder dan de stereotiepen die ze via de televisie hebben gezien komen ze niet: wigwams, grote, bruine gewaden, een vredespijp en een grote verentooi, da’s eigenlijk wel waar het om draait. In dit boek maken ze kennis met Apuni, die leeft in de Noord-Amerikaanse staat Montana in de Crow-indianenstam. Een stam, die de oude tradities nog redelijk in ere houdt.

Zij laat zien waar haar stam bekend om staat, en hoe het er volgens de oude tradities aan toegaat. Zo lees je niet alleen over het leven in de tegenwoordige tijd, maar ook over de oude tradities en feesten, en waarom deze gehouden worden. Ze vertelt over haar trouwe metgezel, een paart Itchia. Volgens de Crow-indianen moet die band tussen berijder en paard namelijk onlosmakelijk zijn. Apuni neemt je samen met Itchia mee op haar dagelijkse leven. Ze laat je kennismaken met haar familie, vrienden, haar hobby’s en ze laat vaardigheden op het paard zien. Zo leren kinderen hoe het er aan toegaat in een indianenstam. En dat daarbij een aantal vooroordelen bevestigd worden, dat is natuurlijk logisch.

Het boek is gevuld met prachtige foto’s, die mooi groot zijn afgedrukt. De teksten zijn leuk, vlot geschreven en zullen kinderen zeker aanspreken. De avonturen zijn namelijk vanuit Apuni zelf geschreven, ze omschrijven haar beleefwereld. Aangezien ze tien jaar is, zal haar verhaal de doelgroep (8-12 jaar) zeker aanspreken. Maak kennis met de indianen in de moderne wereld. Maak kennis met Apuni!

Apuni het paardenmeisje, Gabrielle Kärcher
Uitgeverij Rozhanitsa, november 2011, 48 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789079249244

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.