logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Amuses, Thea Spierings


Verras jegasten met gemarineerde coquilles, broccolimousse of lekkere gevulde vijgen. En wat dacht je van knoflookgarnalen of gevulde paprikarolletjes bij het aperitief? Amuses zijn kleine meesterwerkjes van de kok. BIjzondere hapjes om de eetlust op te wekken en de smaakpapillen te prikkelen. Amuses kunnen gemaakt worden van de meest uiteenlopende ingrediënten. De gerechten in dit boek hebben echter altijd gemeen dat ze klein, kleurrijk en smaakvol zijn. Precies zoals amuses horen te zijn. Creër nu zelf culinaire kunstwerkjes in uw eigen keuken. Makkelijk om te maken, bijzonder om te zien.

Dit boek staat vol met de lekkerste hapjes die je tussendoor of tijdens een maaltijd kunt serveren. Meer dan zestig in totaal, waarvan een groot aantal (33, om precies te zijn) uit visgerechten bestaat. Maar ook, en dat vind ik toch wel van lef getuigen, een flink aantal vegetarische gerechten. Niet alleen dat er expliciet vegetarische gerechten in het boek zijn opgenomen, maar eerder dat deze gerechten ook als eerste behandeld worden. De gerechten zelf variëren enorm qua smaak en textuur: van een carpaccio tot mini-loempia, van wontons met kip tot parelhoen met sinaasappel, van kaviaar van doperwtjes met peer tot gevulde kwarteitjes: voor ieder diner staan er wel heerlijke hapjes in om je smaakpapillen mee te verwennen. Ook wat betreft moeilijkheidsgraad zit er nog al wat verschil in de verschillende gerechten. Heb je eens weinig tijd, kun je goed uit de voeten met een flink aantal snelle gerechten, heb je meer tijd, kun je rustig de tijd nemen voor alle afzonderlijke onderdelen.

Amuses is een ontzettend aantrekkelijk boek om doorheen te bladeren en te bekijken. De paginagrote kleurenfoto’s laten je het water in de mond lopen, waarbij ik eigenlijk maar één van de kritieken kan herhalen die ik ook heb genoemd in het boek High Tea, afkomstig van dezelfde schrijfster: jammer dat de ingrediëntenlijst in hoofdletters is geschreven! Verder zorgen de kleuren hier voor een warme uitstraling, hoewel de zwarte ingrediëntenlijst op een paarse achtergrond niet direct handig gekozen is… Neemt niet weg dat het een leuk en aantrekkelijk boek is, dat ieders hart zonder twijfel zal stelen vanwege de diversiteit aan hapjes.

Amuses, Thea Spierings
Karakter uitgevers, oktober 2011, 150 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789045201627

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.