logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: American Gods, seizoen 1


american godsZo af en toe kom je een serie tegen waarbij je niet helemaal weet wat je er van moet vinden. Waarom? In het geval van American Gods om dat het je toch wel een stukje uit je comfort zone sleept. het is de wereld op zijn kop – een bonte mix van fantasy en sci-fi, waarbij beide kampen het tegen elkaar opnemen. In American Gods is het namelijk een strijd tussen religie en techniek.

Vrijgelaten

In de gevangenis tref je een man aan met serieuze problemen. Hij weet zijn mannetje te staan tussen de gevangenen, maar trekt zich regelmatig terug in zijn cel om te dromen over zijn vrouw. Als hij hoort dat zijn vrouw is overleden, wordt hij een beetje vervroegd vrijgelaten. Zo kan hij de begrafenis in ieder geval nog meemaken. Op de dag dat Shadow Moon uit de gevangenis komt, ontmoet hij de mysterieuze Mr. Wednesday en begint een storm zich te ontwikkelen. Doordat zijn vrouw is overleden, komt Shadow in een diep dal terecht. Gelukkig wordt hij in dienst genomen door Mr. Wednesday. Vanaf het moment dat hij dat aanbod accepteert, wordt hij e=in een bizarre spiraal geworpen van fantasie en werkelijkheid.

Oud vs nieuw

Mr. Wednesday is namelijk een oude god, iemand waar mensen echt tegen opkeken. Letterlijk. Mensen aanbeden hem, vreesden hem. Mensen geloofden in hem. En hij is niet de enige god die in de vergetelheid is geraakt! Mr. Wednesday bouwt namelijk aan een legertje van Oude Goden, die het moeten opnemen tegen de Nieuwe Goden – de bizarre schepsels van de nieuwe technieken, die kil en wreed te werk gaan. Het is aan Shadow om zijn weg te vinden tussen deze beide kampen. En dat gaat gepaard met de nodige magie, acties en verwonderingen.

Conclusie over American Gods

American Gods stelt me echt voor een dilemma. Het is namelijk best een excentrieke serie met een bijzondere insteek – watt betreft zou ik het echt een tien geven. Aan de andere kant weet het ook mijn afkeer op te wekken door afschikwekkende shockeffecten en meer-dan-goed-voor-je-is gore. Dikke minpunten voor de goedkope manier van punten scoren. De waarheid steekt dus ergens in het midden. De acteurs spelen geweldige rollen, vooral de goden schreeuwen bijna hun verlangen om aanbeden te worden. De special effects zijn goed, hoewel het bloedvergieten over the top is. Tja, ieder zijn ding. Door: Score: American Gods krijgt 8 van de 10 punten.