logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Amarula likeur


500_amarula750mlpackwithglass-large

Er zijn genoeg momenten denkbaar waarbij je even lekker mag genieten van een heerlijk likeurtje. Natuurlijk niet iedere dag, maar zo af en toe is daar helemaal niets mis mee! Onlangs maakten we kennis met Amarula, een zachte exotische Afrikaanse creamlikeur. Zacht en romig, zoet, en toch met een flinke scheut alcohol. De smaak is afkomstig van de marulavrucht. Bij het maken van de drank worden veel Afrikaanse vrouwen ingezet: zij plukken de geurige vruchten en knopen de goudkleurige touwtjes om de hals van de fles. Amarula verschaft voor deze vrouwen werkgelegenheid, waardoor ze in staat zijn hun eigen gezin te onderhouden.

Je kunt Amarula gewoon drinken als likeurtje, mengen in koffie, of ‘on the rocks’. En natuurlijk kun je ‘m mengen in een cocktail. Speciaal tijdens de kerstdagen is Amarula verkrijgbaar in een luxe cadeauverpakking, met daarin een fles en twee mooie glazen. Leuk om je gasten te serveren, maar ook zeker om als geschenk te geven.

En het leuke is, dat je er ook prima mee kunt koken! Er zijn tal van mogelijkheden waarmee je de likeur kunt gebruiken om je maaltijd of koffiemoment een extra dimensie kunt geven. Let wel: als je de likeur verwarmt, zal een deel of het meeste van de alcohol verdampen. Gebruik je hem koud, dan behoud je gerecht de alcohol. Een erg leuk extraatje voor na het diner of tijdens de koffie!

We kunnen je twee recepten niet onthouden:

Amarula-and-white-chocolate-cheesecake-dlrAmarula Cheesecake

Ingrediënten:

200 gram roomboterkoekjes, verkruimeld
80 gram boter, gesmolten
690 gram naturel roomkaas
250 gram witte basterdsuiker
80 ml Amarula
160 gram geschaafde witte chocolade
Verse vruchten om te garneren

Recept:

Meng de koekkruimels en de boter goed door elkaar en druk het koekmengsel in een springvorm (doorsnede 20 cm). Zet dit 20 minuten in de koelkast om op te stijven. Meng vervolgens de roomkaas, de basterdsuiker, de Amarula en de helft van de witte chocolade en giet dit op de koekbodem. Laat dit een nacht opstijven in de koelkast.

Garneer met de overgebleven witte chocoladerasp en met verse vruchten, bijvoorbeeld met bosbessen, aardbeien of frambozen en serveer bijvoorbeeld met koffie met een scheutje Amarula. Op z’n Afrikaans: smaaklike ete!

amarula mousseAmarula Mousse

(voor 4 – 6 personen)

* 500 gr chocolade (melk of puur voor meer pit)
* eiwit van 5 eieren
* 200 gr suiker
* 125 gr gelatine
* 500 ml Amarula
* 1 liter slagroom

Bereiding: Week de gelatine in koud water en smelt de chocolade au bain-marie. Verwarm de Amarula licht en los hier de gelatine in op. Klop de slagroom en klop apart de eiwitten met de suiker schuimig. Meng dan het Amarula gelatine mengsel door de gesmolten chocolade. Schep dan voorzichtig de slagroom erdoor, gevolgd door de geklopte eiwitten. Schep in mooie glazen of vormpjes en laat nog even opstijven in de koelkast. Garneer met wat rood fruit of chocolade krullen.

Amarula Espuma

(voor 6- 8 personen)

* 150 ml Amarula
* 350 ml slagroom
* 2 blaadjes gelatine

Bereiding: Week de blaadjes gelatine in wat koud water en verwarm de Amarula licht. Los vervolgens de gelatine op in de Amarula en voeg dan de room toe. Schenk het mengsel in een sifon, schud krachtig en laat even afkoelen. Als u geen sifon heeft, kunt u het mengsel ook met een mixer opkloppen. Schep dan in mooie hoge glazen en garneer met een schepje abrikozencompote of een chocolaatje.

amarula panna cottaAmarula Panna Cotta

(voor 4-6 personen)

* 60 ml Amarula
* 400 ml slagroom
* 100 gram suiker
* 1 vanillestokje (opengesneden)
* 5 blaadjes gelatine

Bereiding: Week de blaadjes gelatine in koud water. Breng de slagroom, suiker, en het vanillestokje aan de kook. De gelatine goed uitknijpen en toevoegen. Druk de massa door een fijne zeef en voeg de Amarula toe. De Panna Cotta nog één keer kort doorroeren en in vormpjes 4 – 5 uur koud zetten.

Amarula Coffee Surprise

(voor 4 personen)

* Vier koppen sterke koffie
* 50 ml slagroom
* 60 ml Amarula
* 8 marshmellows
* 20 ml bruine suiker
* 20 ml cacaopoeder

Bereiding: Schenk de koffie in grote koffiemokken. Verdeel de Amarula Cream over de mokken, gevolgd door de slagroom, de bruine suiker en de marshmallows. Besprenkel met wat cacao en nog wat druppels Amarula Cream.

Amarula heeft een adviesprijs van ongeveer 15 euro per fles van 70cl, en is te koop bij alle slijterijen. Meer informatie: www.amarula.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.