logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Als de bergen huilen verandert het leven van Sune


als-de-bergen-huilen-gerda-van-erkel-boek-cover-9789059088177 Sune is een verstandelijk beperkte jongen die samen met zijn vader en zus woont op een camping. Nou ja, niet echt op een camping, maar bij de camping die zijn vader beheert. In de winter is er dus weinig te beleven, maar ’s zomers is het er topdrukte. Sune moet dan niets van de drukte hebben, maar die toestroom aan mensen scheppen wel weer kansen om nieuwe vriendschappen te sluiten. Toch is Sune liever alleen. Zijn vader laat Sune maar wat mee aanmodderen, zijn zus Ine vind hem een bok aan het been van de familie. Zelf is hij druk in de weer met zijn verliefdheid om Saimi, het meisje uit de supermarkt, maar durft haar niet te benaderen. Zijn beste vriend, aan wie hij al zijn geheimen toevertrouwd? Een woerd, een mannetjeseend. Dat is Sune in een notendop. Alles lijkt prima te gaan, tot de bergen gaan huilen. En dat komt allemaal door de zomer.

Zomervriendschap

Op een zomer ontmoet Sune een zomergast, Borr. Een stoere jongeman die een klik heeft met Sune. En dat is best bijzonder! Sune neemt hem helemaal in vertrouwen en laat hem alles zien van zijn leven. Zelfs zijn geheime verstopplekjes! En dat allemaal in het noordelijkste puntje van Zweden, Norrland. Ze hebben heel wat gesprekken, en zo leer je bijvoorbeeld dat Borr uit de grote stad komt en op een internaat zit voor slimme kinderen. Het lijkt als een tijdloze vriendschap, maar Sune weet wel beter: als de zomer voorbij is, vertrekt Borr weer naar zijn eigen leven. En dan is Sune weer uit beeld. Daar is maar één oplossing voor. Een oplossing die je later mag verklaren bij de politie…

Vertelwijze

Het bijzondere van dit boek is dat het deels vanuit het unieke perspectief van Sune verteld wordt, maar ook deels vanuit Borr. Aan de politie. Langzaam maar zeker blijkt waarom dat zo is, want steeds meer ontdek je wat er die bijzondere zomer allemaal is voorgevallen. De harde, cleane manier van het praten van Borr staat in schril contrast met de bijna poetische manier van vertellen die Sune er op nahoudt. Dat maakt het verhaal des te specialer. Maar wat is werkelijkheid, en wat is fantasie? Alleen Borr en Sune weten het, en vertellen het je stukje bij beetje.

Informatie

Als de bergen huilen, Gerda van Erkel Davidsfonds, 243 pagina’s, paperback. Prijs: 15,99 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789059088177

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.