logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Allied


Allied dvdDe Tweede Wereldoorlog blijft enorm tot de verbeelding spreken. Maar waar wij in onze geschiedenislessen een beetje blijven hangen tot de grote gebeurtenissen in de vreselijke kampen en de activiteiten die in Nederland hebben plaatsgevonden, is het soms lastig om je er van bewust te zijn dat het gaat om een wereldoorlog. Er waren heel wat meer landen gemoeid met deze strijd! Allied neemt je mee naar Casablanca, waar een Franse spionne Marianna Beauséjour en een Canadese leger-officier (Max Vatan) hun krachten bundelen tegen de Duitsers. Allied draait om de samenwerking tussen de verschillende partijen.

Love is in the air

Maar zoals je kunt verwachten worden de twee langzaam maar zeker verliefd op elkaar. Hoewel… in het eerste deel van de film, dat zich afspeelt in Casablanca, is de spanning te snijden tussen de twee vechtmachines. Je ziet ze langzaam hun plan trekken, hun verhaal neerzetten naar de buitenwereld, maar als ze eindelijk helemaal alleen zijn laten ze zichzelf gaan – om niet meer terug te keren naar hun afstandelijke relatie. Nadat ze een succesvolle aanslag uitvoeren op een hooggeplaatste Duitser moeten ze vluchten. Na enige twijfel besluit Marianna met Max mee te gaan naar Engeland, waar ze trouwen en zich vestigen.

Somber

In het tweede deel staat somberheid en spanning centraal. Londen ligt regelmatig onder vuur en wordt bestookt met bommenregens. De straten zijn afgezet, zandzakken tekenen het straatbeeld. Ondertussen wordt Marianna beschuldigd van het feit dat ze spion is voor de Duitsers. Actie zal hierop worden ondernomen, maar Max kan het daar niet mee eens zijn. Is zijn beeld gekleurd door de liefde, of wordt Marianna echt ten onrechte aangewezen als dubbelspion? Een race tegen de klok begint om de waarheid te achterhalen…

Conclusie over Allied

Allied is een film die heel duidelijk is op te delen in twee aspecten. De eerste helft, in het kleurrijke en misschien wel ongedwongen te noemen Casablanca is een echte love-story. In het grauwe Londen begint de thriller goed op gang te komen en neemt ook de spanning toe. Netjes verfilmd, met sfeervolle omgevingen en een goed oog voor details. Het verhaal sluimert wat voort, beleefdheid en botheid wisselen elkaar in een mooi tempo af. Door: Score: Allied krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Allied, Universal Pictures
Tijdsduur: 02:09, thriller. Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Olaf ten Wolde avatar
    Olaf ten Wolde

    Ga ik zeker kijken!! Met Brad Pitt in een film kan je niet snel de mist in gaan. Goeie recensie.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.