logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Allemaal sprookjes, Annie M.G. Schmidt

Opvoeding is eigenlijk iets raars – en stiekem ook best tijdgebonden. Als je naar het grote plaatje kijkt, zul je opmerken dat kinderen soms worden overgelaten aan hun lot (sorry: zelfontdekkend leren), soms streng aan banden worden gelegd of juist als kleine volwassenen worden behandeld, zonder poespas of betutteling. Dat er weinig betuttelend is aan de verhalen van Annie M.G. Schmidt mag duidelijk zijn. Ze zijn soms kritisch en schuwen de nodige onheil zeker niet. Maar dat hoort ook wel een beetje bij sprookjes… tenminste: de originele sprookjes. In de bundel Allemaal Sprookjes vind je 34 korte verhalen, vol onverwachte gebeurtenissen en humor, knipoogjes en soms ook wat schokkende dingen. Deze verhalen zijn al eerder verschenen in andere verhalenbundels, zoals Misschien wel echt gebeurd en Heksen en zo.

Taalkunst voor kinderen

Een prins die niet wil leren, diepvriesdames, een kikvorst, een beest met een achternaam, Reus Borremans, een prinses met gouden haren, miesmuizers, een weerwolf – je komt ze allemaal tegen in Allemaal Sprookjes. De verhalen zijn – zoals je van haar gewend bent – creatief geschreven en soms heel duidelijk geïnspireerd op bestaande sprookjes of verhalen. Daar gooit Annie haar befaamde speelse taalsausje overheen. Zoals zij creatief omspringt met woorden, uitdrukkingen en gezegden, maakt de sprookjes leuk voor jong én oud!

Illustraties

Nu zijn de verhalen van Annie M.G. Schmidt op zich al erg leuk om te lezen, voor dit boek hebben verschillende illustratoren een steentje bijgedragen. Bij elk verhaal is door een ander de illustraties verzorgd. Door niemand minder dan Carll Cneut, Gerda Dendooven, Harrie Geelen, Annemarie van Haeringen, Philip Hopman, Jan Jutte, Martijn van der Linden, Mance Post, Sieb Posthuma, Wouter Tulp, Jaap de Vries, Marenne Welten en natuurlijk Fiep Westendorp.


Ga direct naar Allemaal sprookjes op BOL.com.

Recensie over Allemaal sprookjes

De sprookjes in deze bundel gaan al heel wat jaren mee en zijn ook eerder gepubliceerd, Omdat de verhalen soms best oud zijn, voelen ze ook een tikje gedateerd aan (maar niet zo erg als bijvoorbeeld Jip en Janneke). De sprookjes zijn spannend en verrassend, maar soms ook een tikje eng. Houd daar vast rekening mee bij het voorlezen! Als de kinderen zelf kunnen lezen, zullen ze met plezier bladeren in dit boek, waar verschillende illustratoren aan hebben meegewerkt.

Score: 8


Informatie

Titel: Allemaal sprookjes
Auteur:
Illustrator: diversen
Uitgever: Querido
Aantal pagina’s: 184
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 4 jaar
ISBN: 9789045130132
Prijs: 21.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.