logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Alleen maar nette mensen, A-Film

Alleen maar nette mensen. Die wonen in de wijk waar de Joodse jongen David Samuels vandaan komt, uit het chique Amsterdam Oud-Zuid. Door zijn uiterlijk wordt hij vaak aangezien voor Marokkaan, en veel mensen hebben daar niet zo’n positief beeld bij. Davids leven is al grotendeels uitgestippeld: zijn vader heeft al een paar studies op het oog, en zijn vriendinnetje, waar hij al sinds jaar en dag mee samen is, zal ook zijn vrouw worden. Maar wil David dat wel? Op een dag weet hij het: David wil alles anders.

Vanaf dat moment is David een man met een opmerkelijke missie: het vinden van een ghetto fabulous queen met grote tieten en een dikke bil. Zijn ouders en vrienden verklaren hem voor gek, maar David zet zijn zoektocht onverschrokken voort. Deze leidt hem naar de Bijlmer, waar hij na een aantal wilde avonturen bedrogen uit lijkt te gaan komen. Ook zijn directe omgeving laat hem daarbij glashard vallen, zijn ouders voorop. Zal David zijn ideale vrouw, een grote donkere seksgodin met booty én brains ooit vinden?

Alleen maar nette mensen is een geweldige en leuke film. Bij vlagen origineel, maar ook de clichés zijn best grappig. De straattaal wordt druk gebezigd, en voor een leek is dat een leuke manier om een woordje mee te pikken. De avonturen van David zijn op z’n zachtst gezegd bizar te noemen, maar de opstandigheid naar zijn ouders en omgeving kent natuurlijk iedereen wel van opgroeiende jongeren. Wat wil je worden? Maakt niet uit, maar niet mijn vader! In Davids geval is dat wel te begrijpen: zijn moeder wil alles goed doen voor iedereen, zijn vader, een succesvol zakenman en uitgever, heeft over iedereen een mening klaar en heeft bijna altijd wel een glas wijn binnen handbereik.

Alle beslommeringen daargelaten wordt er rustig voortgebouwd op alle vooroordelen die er onder alle lagen van de bevolking doorgebouwd. Zo blijkt uit de film echter ook dat iedereen wel argwanend tegenover anderen staan, en dat niemand echt bij iedereen in de smaak valt. Dat is dan wel weer goed bekeken en slim in beeld gebracht. Maar ook al trek je je niets aan van die scherpe ondertoon, zul je zeker genieten van alle gebeurtenissen en avonturen!

Alleen maar netten mensen, A-Film

Tijdsduur: 91 minuten, Komedie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 15 euro), Blu-ray (ca. 18 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.