Recensie: Alchemie van de liefde, Lisette Thooft


Waarom duren wittebroodsweken nooit lang? Waarom vechten we met elkaar, ook als we oprecht van elkaar houden? Waarom schuilt er een draak in elke vrouw en een gepantserde ridder – of een robot – in elke man? Omdat we zo in elkaar zitten; het is het ontwerp van de liefde. En dat is maar goed ook. Want juist het overwinnen van tegenstellingen levert de Steen der Wijzen op die van lood goud maakt, zelfs diamant. Conversio oppositorum noemden de alchemisten dat: het omkeren van tegendelen. Het mannelijke en het vrouwelijke hebben elkaar nodig om zelf tot volle ontplooiing te komen.

Lisette Thooft weet op een bijzondere en ludieke manier relaties door te lichten. In dit boek doet ze dat via alchemistische principes. Een beetje oubollig wellicht, de alchemie is immers al een wetenschap die enige tijd niet frequent meer gebruikt wordt, maar ze doet dat wel op een bijzonder luchtige en leuke manier, die zeker tot de verbeelding spreekt. Aan de hand van de principes van de alchemie, waarbij bepaalde stoffen welke in eerste instantie niet bij elkaar passen worden samengevoegd. Zo zijn mannen en vrouwen ook elkaars tegenpolen, die met zorg bij elkaar gehouden moeten worden – anders wordt het maar een onstabiele, explosieve boel!

Lisette Thooft vertaalde de eeuwenoude alchemistische principes naar hedendaagse liefdesrelaties. Alles is één, zo binnen zo buiten, haast je langzaam, los op en verbind, bid en werk… Wat hebben die klassieke regels ons nu te leren? Elke relatie is een kolf waarin zich een alchemistisch proces afspeelt, of het nu een stevige of een wankele relatie is, hetero of homo, een prille liefde of een oude band. Zelfs als je géén relatie hebt, kun je alchemie bedrijven. Dit boek vertelt je precies hoe, met uit het leven gegrepen en herkenbare voorbeelden, met humor en wijsheid. De basisprincipes van de alchemie worden dan ook vertaald naar relaties, in al haar aspecten: zorgen voor elkaar, respect hebben voor elkaar, onvoorwaardelijk gaan voor elkaar, en nog veel meer. Lees dit boek, en wie weet heb jij na verloop van tijd de Steen der Wijzen op het gebied van relaties gesmeed!

Alchemie van de liefde, Lisette Thooft
Scriptum, januari 2011, 143 pagina’s, paperback.
Prijs: 12,50 euro. ISBN: 9789055947812

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.