logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Aladins vliegende tapijt, Goliath Games


Ken je de spellen Toren van Pisa en Pinguin Panic toevallig? Leuk zijn die, hè! De spanning van het vinden van de juiste balans, de toenemende spanning op de constructie zelf (letterlijk) en het bewaren van het evenwicht. En nu is er een nieuw evenwichtsspel, dat nog exotischer en magischer is: Aladins vliegende tapijt! Daarmee heb je een echt vliegend tapijt, dat je moet volladen met alle schatten uit de geheime grot van de rovers. Maar pas op! Als het tapijt te zwaar wordt, stort het naar beneden en ben je af…

Het ‘spelbord’ bestaat uit drie onderdelen: de woestijnachtige basisplaat, compleet met schorpioenen en slangen, een magische standaard, die in een sierlijke krul vanuit de basisplaat omhoog prijkt en natuurlijk Aladins vliegende tapijt, dat met een zijden draadje aan de basisplaat vast hangt. Door een magnetische constructie kun je het tapijt laten zweven onder de sierlijke houder. Dat vergt even wat oefening, het duurde bij ons even voor het tapijt goed hing. Je moet namelijk een beetje spanning opbouwen tussen het tapijt de houder, zonder dat die twee elkaar raken. Anders kun je ‘m namelijk zonder problemen helemaal volladen, en kan hij niet neervallen. Het magische touwtje, waarmee het tapijt vastzit aan de basisplaat kun je makkelijk wat korter of langer maken, waardoor het spelniveau moeilijker wordt. Een draai aan de schorpioen zorgt daar al voor.

De spelers pakken één voor één een schat op de paarse zak, en leggen die op het tapijt. De schatten zijn allemaal van rubber gemaakt, waardoor ze best stevig liggen. Ze zullen er in ieder geval niet zo maar afglijden. De eerste paar schatten zullen dus geen probleem vormen, maar zorg dat je niet overmoedig raakt! Hoe voller het tapijt komt te liggen, des te groter het risico dat er schatten van afvallen. Is dat het geval, dan moet de betreffende speler alle gevallen schatten terug leggen, plus eentje extra. Niet zo’n grote straf inderdaad, maar wel een groter risico dat het tapijt te vol beladen zal raken…

Aladins vliegende tapijt is een zenuwslopend spel, dat erg verslavend werkt. Het is niet super moeilijk om te doen, dankzij de rubber schatten, en daardoor ook makkelijk te spelen voor jongere spelers. Het moeilijkste element van dit spel is het laten zweven van het tapijt, daar heb je even wat handigheid voor nodig. Heb je dat eenmaal onder de knie, dan is het schatten laden – en dat is altijd leuk. Het spel is geweldig mooi vormgegeven, met een cartoon-achtig tapijt en mooie schatten: vooral de doorzichtige zien er echt kostbaar uit. Door de woestijnplaat en de sierlijke houder krijgt het spel meteen een oosters tintje.

Informatie

Aladins vliegende tapijt, Goliath Games
Prijs: 24,99 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Aantal spelers: 2-6. Speltijd: ongeveer 15 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.