logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Air Hog Laser Zero Gravity bestuurbare auto


Air Hogs is een bijzonder merk. Enerzijds is het ‘weer zo’n merk’ dat op afstand bestuurbare voertuigen produceert, maar dan kijk je nog een keer, en moet je toch even nadenken. Wacht… een vliegtuig? Een UFO? Een auto die ook over muren en plafonds kan rijden? Nee, dat kán gewoon niet! Dat is toch echt wat de Air Hog Laser Zero Gravity claimt te doen.

Reden genoeg om met m’n jongens eens op pad te gaan met onze nieuwe aanwinst. Toegegeven, ook hier tart ik weer de richtlijn van de fabrikant. Zij stellen namelijk dat het speelgoed geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar. En ik begrijp helemaal waarom. Niet dat de Air Hog inmiddels in twee stukken ligt, maar het is wel wat fragieler dan mijn mannen gewend zijn. Logisch natuurlijk, want een zware, robuuste auto plak je niet zomaar aan het plafond!

De auto heeft overigens twee standen: eentje om gewoon mee te rijden, en eentje voor tegen muren of onder aan het plafond. Bij de laatste gaat er een ventilatortje werken, die de auto tegen het rijoppervlak zuigt. Echt rijden doet hij overigens niet: het systeem is eerder te vergelijken met dat van een hoovercraft, waarbij een luchtbarrière wordt gemaakt waarover de auto beweegt. Dit werk subliem, behalve in twee situaties: als je een houten vloer hebt met een redelijke groef, en bij muren of plafonds die zijn bewerkt met structuurverf, spachtelputz of een andere oneffenheid bevatten.

Het besturen gaat echter heel makkelijk: de controller bestaat uit een laserpointer (die veilig is voor de ogen). Hiermee schijn je in de richting waar het autootje naartoe moet rijden, en zodra je binnen het bereik van het autootje zal deze er vol enthousiasme naartoe rijden. Wat dat betreft is mijn team (3 en 5 jaar oud) helemaal in zijn nopjes met dit vrolijke autootje. Het is ook een vrolijk voertuigje, dat soms even de weg kwijt is of een goed punt moet bepalen. Dat gaat dan met een leuk een en weer-wiebelen, ofwel een beetje onzeker zoekend naar zijn doelwit. De controller moet overigens worden voorzien van maar liefst zes AA-batterijen. Dat lijkt veel, maar deze dienen ook deels om de ingebouwde accu van de Air Hog te voorzien van stroom. Deze un je namelijk middels een kabeltje koppelen aan de afstandsbediening.

Ons oordeel: een fantastisch product, maar jammer genoeg met een kleine beperking van de ondergrond waarop hij moet bewegen. Heb je thuis een oneffen vloer (of vloerbedekking) en een gebrek aan gladde muren of plafonds (en ja, op een glad plafond werkt het echt!) dan zul je weinig kilometers maken met deze auto. Kasten, grote ramen of deuren werken overigens ook prima als ondergrond, daar hoef je het dus niet voor te laten. Het is natuurlijk ook het leukst om hem gewoon over de grond te laten rijden, hoewel je de wetten van de wereld pas echt op de proef stelt door hem horizontaal of ondersteboven te laten rijden. Nu maar denken: zou dat ook met een gewone auto werken, zo’n luchtbuffer?

Air Hog Laser Zero Gravity, Spin Master
Prijs: 39,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.