logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: After Earth, Sony Pictures Home Entertainment


after earth

After Earth neemt je mee naar de verre toekomst. Duizend jaar nadat de overheden hebben besloten dat de mensen moeten verkassen naar een andere planeet. De aarde is namelijk boos geworden op de mensen en hun vervuiling. De bekende beelden vullen de openingsscènes van deze film. We maken kennis met de legendarische generaal Cypher Raige en zijn gezin. De generaal keert na een lange dienstplicht terug naar zijn familie, die met smart op hem zit te wachten. Zijn familie heeft echter het nodige meegemaakt. Toen de aardbewoners namelijk allemaal zijn geëmigreerd naar een andere planeet, bleek dat een buitenaards ras het ook had voorzien op de betreffende planeet.

Zij lieten vreemde wezens op de planeet los, die iedereen moesten vermoorden. Hun kracht: de geur van angst. Dat hadden ze nodig om de bange mensen te kunnen zien en vermoorden. Generaal Cypher kent geen angst, en ontdekt dan ook dat hij probleemloos tussen de wezens kon doorlopen. En ze zo te bestrijden, natuurlijk. Maar: in het gezin van de generaal werd een vreselijke slag geslagen. Hun huis werd aangevallen door zo’n vreselijk wezen, en enkel zijn kinderen waren thuis. De dochter verstopte haar jongere broertje, Kitai, onder een stolp, zodat hij niet te ruiken was. Hij moest toezien hoe zijn zusje op brute wijze werd vermoord…

Een gebeurtenis dat lang doorsleept in het leven van de drie overlevenden: het verlies van de dochter, het schuldgevoel van de zoon, de machteloosheid van de vader… Kitai wil dan ook bewijzen aan zijn vader dat hij heel wat in zijn mars heeft. Meer dan alleen onder een stolp zitten. Hij traint hard, maar mag nog niet in het leger. Totdat zijn vader hem meeneemt naar een trainingsmissie op een andere planeet. Dat doen ze in een groot vliegtuig, waarin ook één van de gevaarlijke wezens zit verwerkt. Daarmee trainen ze soldaten om niet bang te zijn, want dan zal het wezen diens tegenstander niet opmerken.

Maar: het schip stort neer, en zoals zal blijken zijn alleen Kitai en zijn vader overgebleden. Alle anderen inzittenden zijn dood. Waardoor? Tja… d’r zat zo’n wezen in het vliegtuig, weet je nog? De mensen die niet zijn omgekomen door de noodvlucht zijn daardoor vermoord. Omdat Kitai en zijn vader Cyoher in een afgebroken stuk zaten en ver van de rest van het schip zijn geland, zijn ze ontkomen aan het beest. Tot nu toe. Want om hulp in te roepen zullen ze toch naar het restant toe. Of beter gezegd: dat zal Kitai moeten doen, want zijn vader zit met een gebroken bovenbeen… gelukkig hebben ze wel een mooie startpositie, en heeft de onervaren kadet genoeg bagage om even vooruit te kunnen.

After Earth is dan ook echt een becoming-of-age film in een modern post-apocalyptisch en futuristisch jasje. Vader en zoon doen het erg goed samen, de band is dan ook levensecht. Generaal Cypher Raige wordt gespeeld door Will Smith, zoon Kitai wordt gespeeld door Jaden Smith. Die magie is dan ook te zien in de film, hoewel Will in zijn rol als Cypher lang niet zo veel in beeld komt als Jaden: de film draait duidelijk om deze jongeling. Daarbij is de natuurlijke omgeving wonderlijk mooi gefilmd. Je hebt echt het idee alsof de film is opgenomen in een landschap waar de natuur zijn gang heeft kunnen gaan. De dieren die er rondlopen zijn wonderlijk echt vormgegeven en bewegen natuurgetrouw. Het is wel wat vreemd dat mensen in al die tijd weinig evolutie hebben meegemaakt, maar een kniesoor blijf je altijd houden. Een spannende film met een belangrijke boodschap: de natuur zal zich op den duur tegen ons keren!

After Earth, Sony Pictures Home Entertainment

Tijdsduur: 100 minuten, Avonturenfilm.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 17 euro), Blu-ray (ca. 17 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.