Koken met wijn kennen we allemaal wel. Wijn en eten, dat hoort bij elkaar. Hele boeken zijn er geschreven over bepaalde combinaties. Rood of wit, druivensoorten, streken en jaartallen. Een hoop gedoe, en voor bierdrinkers vaak een noodzakelijk kwaad. Maar het kan ook anders, want bier en eten kun je ook prima combineren! En dan doel ik niet alleen op een biertje bij het eten, maar ook het koken met bier gaat perfect. Denk aan gestoofd vlees in bier, bier als extra gistmiddel in je brood… of kijk eens bij de recepten hieronder, die perfect matchen met de ambachtelijke abdijbieren van Affligem. Hieronder vind je een voorgerecht en een hoofdgerecht die perfect matchen met deze volle bieren.

Speciaal voor de aankomende feestdagen komt Affligem met recepten voor gerechten die mooi combineren met het bier. Het Belgische abdijbier Affligem heeft een rijke historie. Haar prijswinnende Blond, Dubbel en Tripel varianten worden al sinds 1074 volgens hetzelfde eeuwenoude recept gebrouwen. De verschillende ingrediënten en het brouwproces van Affligem-bier zorgen voor een grote variatie aan aroma’s en smaken. Dit maakt dat het bier erg geschikt is om te schenken tijdens het diner. Daarnaast brouwt Affligem speciaal voor dit seizoen het bier Affligem Cuvée Natalis.
De bekende Belgische biersommelier Sofie Vanrafelghem ontwikkelde speciaal voor Affligem recepten waarbij de smaken in het gerecht perfect tot hun recht komen in combinatie met het Blond, Dubbel of Tripel Affligem-bier. Het menu hieronder combineert een voor-, hoofd- en nagerecht met de bijpassende Affligem-variant. Zo gaat de zoute smaak van karaktervolle Spaanse serranoham goed met de frisse, licht bittere smaak van het Saazer hop in Affligem Blond en vormen de zoete, kruidige smaken van stoofvlees met ontbijtkoek een perfecte combinatie met de tonen van kaneel, steranijs en zoethout in Affligem Dubbel. Het intense aroma van rijp fruit is een van de meest herkenbare aroma’s in Affligem Tripel, de combinatie van dit bier met een tarte tatin van banaan als nagerecht is dan ook een match made in heaven.
Ons menu:
Voorgerecht: Serranoham met perziken en mascarpone, met Affligem Blond
Hoofdgerecht: Stoofvlees met ontbijtkoek – met Affligem Dubbel
Nagerecht: Tarte tatin van banaan met rumkaramel en ijs – met Affligem Tripel
Voorgerecht
SERRANOHAM MET PERZIKEN EN MASCARPONE – MET AFFLIGEM BLOND
Deze karaktervolle Spaanse rauwe ham heeft een zoute smaak. De frisse, lichte bittere smaak van de Saaz hop in de Affligem Blond veegt deze helemaal weg, en tegelijk tilt het de licht kruidige smaak van de gist het fijne karakter van de Serranoham op.
INGREDIËNTEN
- 4 perziken
- 12 flinterdunne sneetjes Serranoham
- 12 koffielepels mascarpone
- muntblaadjes
- brood
- Voor de vinaigrette:
- 0,5 dl olijfolie
- 0,5 dl notenolie
- 0,5 dl maïsolie
- 0,5 dl frambozenazijn
BEREIDING
- Snijd de perziken in vier, overgiet ze met de vinaigrette en bestrooi met peper en zout
- Plooi de sneetjes Serranoham in de lengte in 3 delen
- Zet aan het uiteinde van elk sneetje een perzikpartje en schep er een koffielepel mascarpone over
- Rol de sneetjes op en lag de hamrolletjes op een bord
Hoofdgerecht
STOOFVLEES MET ONTBIJTKOEK – MET AFFLIGEM DUBBEL
De zoetheid en de kruiden, zoals kaneel, in de ontbijtkoek combineren mooi met het zoethout in Affligem Dubbel. Hierdoor komen de andere smaken zoals karamel, koffie en chocolade naar voren.
INGREDIËNTEN
• 2 eetlepels Dijon mosterd
• 50 gram boter
• 2 grote uien
• 1 teentje knoflook
• 1 runderbouillonblokje
• 20 cl water
• 1 kruidenbuiltje
• 1 kg extra mager runderstoofvlees
• 2 sneden ontbijtkoek
• 2 wortelen
• 1 fles 30cl Affligem Dubbel
BEREIDING
Nagerecht
TARTE TATIN VAN BANAAN MET RUMKARAMEL EN IJS – MET AFFLIGEM TRIPEL
Eén van de meest herkenbare aroma’s (esters gecreëerd door de gist) van Affligem Tripel is banaan. Je merkt duidelijk een eerder rijpe banaan in de neus. De pairing met de vrucht zelf, in welk gerecht, is daarom een match made in heaven.
INGREDIËNTEN
- 4 bananen
- 150 gram boter
- 100 gram suiker
- 4 cirkels bladerdeeg
- ijs
karamel:
- 100 gram suiker
- 30 gram water
- 5 cl bruine rum
- vanille-ijs
- 1 lepel oploskoffie
BEREIDING
- Roer de boter en de suiker door elkaar en bestrijk er 4 taartvormpjes mee.
- Schil de bananen, snijd die in schijfjes en bedek de bodem van de vormpjes met de banaan.
- Bestrijk de schijfjes met het boter-suikermengsel en leg er weer een laag bananen op.
- Prik de bladerdeegcirkels in met een vork en dek de vormpjes er mee af.
- Bak ze 20 minuten in de oven op °180C
- Breng voor de karamel de suiker en het water aan de kook en laat die inkoken tot de suiker donkerblond is.
- Blus met de rum en laat de karamel inkoken tot de gewenste dikte en laat hem afkoelen.
- Serveer met een bol ijs naar keuze.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?