logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het vluchtelingendilemma wordt naar het voetbalveld getrokken. Recensie: Ademloos, Gerard van Gemert

Ademloos is een bijzonder indrukwekkend boek op een aantal fronten. Laat ik beginnen met het verhaal zelf. Dat gaat namelijk over Joey, een jongen die bijzonder goed kan voetballen. Tijdens de partijtjes die hij en zijn team spelen, zien ze een vreemde jongen aan de kant van het veld zitten: Adil. Hij is een vluchteling en woont in een vluchtelingenkamp in het dorp. Zoals op zoveel plaatsen gebeurt, worden deze mensen ook een beetje vreemd aangekeken. De Nederlandse mensen weten niet zo goed wat ze met hen aanmoeten.

Voetbalbroers

Als Adil eenmaal mag meedoen met de voetbalwedstrijd, blijkt dat hij erg goed kan voetballen. Dat maakt natuurlijk wel dat de jongens uit het team een beetje naar hem loskomen, maar veel kinderen wantrouwen Adil toch een beetje. Je weet immers nooit wat voor vlees je in de kuip hebt, en het is lastig praten met hem. Joey komt wel meer met Adil in contact en leert veel over Adils achtergrond en verhaal. Hij is namelijk gevlucht uit een gevaarlijk oorlogsgebied in Syrië en heeft een lange en evenzo gevaarlijke reis achter de rug voor hij hier in Nederland aankwam. Zijn toekomst is bovendien alles behalve zeker.

Shock

Alle verhalen en avonturen die Adil aan Joey vertelt maken diepe indruk op de Nederlandse jongen, aan wie het niets ontbreekt. Het is best lastig om je te verplaatsen in een dergelijke situatie, en het verdient dan ook alle lof dat het hem lukt. En aan schrijver Gerard van Gemert natuurlijk, want hij heeft al die bedenkingen, twijfels en wantrouwens goed onder woorden weten te brengen. En hij heeft een spannend beeld geschetst van het vluchtelingenbeleid hier in Nederland. Met eigenlijk Joey als voorvechter van meer vrijheden en rechten, steun en hulp, en de vader van Joey vol vooroordelen en wantrouwen aan de andere kant!

Conclusie over Ademloos

Vluchtelingen: we krijgen er steeds meer mee te maken in onze directe omgevingen. Ook de hoofdrolspelers van het boek Ademloos. Hij en zijn vrienden weten niet zo goed wat ze met de Syrische Adil aan moeten. Alle vooroordelen smelten echter als sneeuw voor de zon wanneer Joey de moeite neemt om Adil te leren kennen. Een mooi en prettig geschreven boek, met een hartverwarmend moraal.
Door:
Score: Ademloos krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Ademloos,

Illustrator: Mark Janssen
Clavis, 144 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789044829594. Prijs: 16.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.