logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ademelfje, ben je wakker? Angèle Kokkelmans

Geschreven en geïllustreerd door Angèle Kokkelmans. Met dit boek wordt ouders, leerkrachten, begeleiders en therapeuten een handreiking geboden om met kinderen over emoties, gevoelens, wensen en verlangens te praten. Het dient als “frame”. Verdieping vindt plaats door in te gaan op de belevingswereld van het kind en door de inzet van vaardigheden en creativiteit van de volwassene die samen met het kind dit boek beleeft. Niet alleen tijdens haar werk in het basisonderwijs, maar ook in haar ademcoachpraktijk ervaart Angèle steeds weer hoe vroeg kinderen belemmerende overtuigingen ontwikkelen. “Ik kan het niet”, “Ik durf het niet” of “Ik doe het nooit goed” en meer van deze uitspraken hoort zij niet zelden. Met “ademen” als ingang, biedt dit boek aan kinderen een eerste stap, op hun pad naar bewustwording van hun kwaliteiten en wie ze werkelijk zijn. Ze ervaren dat adem een “gereedschap” is, dat op spannende momenten ingezet kan worden, om zo weer vertrouwen en balans te kunnen voelen. De prachtige en kleurrijke prenten stralen vrolijkheid uit. Het “ademelfje” uit het verhaal leidt je, middels ademen, door je lichaam en laat je direct het resultaat voelen. Rust en vertrouwen in jezelf. Laat je aan de hand van een kind meenemen op deze reis!

Ademelfje, ben je al wakker? is een bijzonder boek. Het is namelijk altijd lastig om met kinderen om te gaan die een wat minder zelfbeeld hebben. Dat is niet van het ene op het andere moment opgelost, en dat is niet altijd makkelijk te verkroppen als ouder of opvoeder. Een simpel ‘kop op’ volstaat natuurlijk niet: het kind moet het zelf gaan geloven. Dit boek is niet alleen een leuk en vrolijk vormgegeven boek over alle gevoelens die je kunt hebben, maar ook een soort werkboek: alle pagina’s zijn namelijk gecoat, waardoor je er met een whiteboard stift op kunt tekenen. Zo kunnen kinderen tekeningen en kreten op iedere pagina zetten (daar is genoeg ruimte voor vrijgelaten in het boek) om er op terug te kunnen kijken. Om extra aandacht op het boek te kunnen vestigen kun je het prima rechtop zetten: doordat het is gebonden met een ringband blijft het uitstekend staan.

Aan de hand van korte verhaaltjes worden verschillende gevoelens uitgebeeld. Gevoelens, die bij kinderen een soort ongeloof en onbegrip kunnen opwekken. Soms worden deze als onprettig ervaren, als angstgevoelens, terwijl het gevoelens van plezier of prettige spanning zijn. In het boek worden deze gevoelens gekoppeld aan het gedrag van elfjes, die zich in je lichaam verstoppen. Juist op die plekken waar je het voelt kriebelen als het even spannend wordt! Door ademtechnieken toe te passen leer je hoe je deze elfjes weer een beetje tot rust wekt, waardoor het kind een beetje rustig wordt. En zodra het kind dit beheerst, zul je zijn of haar zelfvertrouwen zien groeien!

Ademelfje, ben je wakker? Angèle Kokkelmans
Kluitman, maart 2007, 24 pagina’s, hardcover.
Prijs: 22,50 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789081178716


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.