logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Adel verplicht, Adèle van Zuylen

9789400502987 adel verplicht

In het boek Adel verplicht leer je de jonge Eline Beek kennen. Ze is hoogopgeleid, en heeft tijdens haar studie filosofie een jongen kennen: Floris, student aan dezelfde universiteit. Ze krijgen een intense relatie, en gaan al snel samenwonen. Maar langzaam groeien ze uit elkaar: Floris krijgt voorrang in zijn opbloeiende carrière, waardoor Eline thuis een beetje achterblijft. Bovendien doet Floris ontzettend neerbuigend naar haar studie, die volgens hem weinig wetenschappelijk is. Dan besluit Eline haar koffers te pakken en te verhuizen.

Eenmaal op zichzelf zit Eline in zak en as. Wat moet ze nu? Ze heeft geen werk, geen vooruitzichten… totdat ze in de krant een bijzondere advertentie tegenkomt, waarin een oudere dame zoekt naar een assistente die wetenschappelijk onderzoek wil verrichten. De dame in kewetie blijkt gravin van Zantinghe te zijn, de laatste 80-jarige telg uit een van de oudste adellijke geslachten in Nederland. Een vrouw van adel, met veel geld en een groot rechtvaardigheidsgevoel.

De gravin speurt de kranten af, op zoek naar misvattingen en onrecht, zaken waarin zij een steentje kan bijdragen om het recht te laten zegevieren. Vanuit de achtergrond, vanuit de papieren. Want zelf in de spotlight staan, dat is niet bepaald adellijk! De adel verplicht haar om goed te doen zonder iets terug te hoeven verwachten. Eline steunt dit nobele doel maar wat graag, en zeker met het riante salaris dat de gravin er tegenover stelt. Maar dan komt het tweetal iets groots tegen: een Nederlands farmaceutisch bedrijf, dat miljarden heeft verdiend aan een dubieus vaccin tegen een virus dat misschien niet eens schadelijk is. Zijn de twee dames opgewassen tegen deze hoge politieke en vuile spelletjes?

Adel verplicht, een motto dat meer mensen moeten hanteren, is een spannend boek dat het verhaal vanuit twee kanten vertelt. Langzaam maar zeker vallen er steeds meer stukjes op hun plaats. Het is een internationaal verhaal, met meerdere personen die de gravin terzijde staan. Want hoewel het verhaal vanuit Eline verteld wordt, en de Gravin aan het hoofd staat, zijn er nog een paar personages die een belangrijke rol spelen in het hele avontuur. Adèle van Zuylen weet dit alles uitzonderlijk goed in elkaar te verweven, en het verhaal op bijna filmische manier te vertellen. Het verhaal leest ontzettend prettig, zonder zichzelf te verliezen in allerlei details en onbenulligheden. Een spannend verhaal, absoluut een aanrader.

Adel verplicht, Adèle van Zuylen
AW Bruna, juli 2013, 144 pagina’s, paperback.
Prijs: 9,95 euro. ISBN: 9789400502987


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.