logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Achter de schermen van het jeugdjournaal, Jan Paul Schutten


Achter de schermen van het jeugdjournaal Het Jeugdjournaal bestaat dit jaar maar liefst 30 jaar. Dat betekent dat de meeste lezers van dit artikeltje (jong of oud) zijn opgegroeid met een dagelijkse stukje nieuws, dat helemaal afgestemd is op de jeugd. Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van het Jeugdjournaal zijn er natuurlijk diverse uitzendingen gewijd aan de geschiedenis van dit bijzondere programma, maar je kunt ook in de boekwinkel een kijkje nemen achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal. Schrijver Jan Paul Schutten heeft zich een tijdje achter de schermen van het NOS Jeugdjournaal mogen begeven om te kijken hoe het er aan toegaat bij het maken en het opnemen van dit dagelijkse nieuwsprogramma. Al die ervaringen heeft hij opgeschreven zoals alleen hij dat kan: een fijne combinatie van interview en omschrijving, beschreven zodat het voor kinderen zonder meer leesbaar en begrijpelijk is. Daardoor krijgen veel kinderen een beeld van hoe het eraan toe gaat bij het maken van de. Want of je hebt nu ’s ochtends kijkt in de klas, of ’s avonds voor het slapen gaan: het is natuurlijk heel erg belangrijk dat je weet wat er zoal gebeurt in de wereld! Het kijkje achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal wordt omschreven naar aanleiding van een dagje meelopen. Van ’s ochtends vroeg (nog voor 6:00 uur ’s ochtends) tot aan het moment dat de opname van de avondversie van het Jeugdjournaal is afgelopen: je leeft mee van moment tot moment. Vanaf de vergadertafel waarbij de nieuwsberichten worden geselecteerd tot het schrijven van de artikelen maken van de filmpjes, het selecteren van de belangrijkste uit eens, hoe er wordt omgegaan met buitenlandse nieuwsberichten tot aan het moment dat de live uitzending wordt afgesloten. Continu proces dat iedere dag weer opnieuw begint bij jonge kinderen op de hoogte worden gehouden van de actualiteiten in de wereld. Naast dit dagje meelopen wordt er nog veel meer informatie gegeven. In diverse kaders lees je achtergrondinformatie over bijvoorbeeld het aantal uitzendingen dat het Jeugdjournaal maakt, hoe er wordt omgegaan met foutjes, welke onderwerpen er wel of juist niet in het je zou komen en nog veel, veel meer. Tussendoor kun je zelfs nog een stukje achtergrondinformatie lezen over de mensen die het Jeugdjournaal mogelijk maken: niet alleen de presentatoren komen aan bod maar ook de reporters die het land doorreizen. Dat maakt het boekje achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal erg leuk en informatief boekje.

Informatie

Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal, Jan Paul Schutten
Illustrator: Katrien Holland Kluitman, 128 pagina’s, paperback. Prijs: 13,99 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789020673623

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.