logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Abeltje, VideoFilm Express

De auteur Annie M.G. Schmidt (1911 -1995) heeft in de harten van vrijwel alle Nederlanders een warm plekje veroverd. Niet alleen door haar boeken, zoals Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet, maar ook door haar musicals, liedjes en versjes en haar werk voor televisie. Abeltje, het verhaal over de liftjongen in het warenhuis Knots, is het eerst boek van Annie M.G. Schmidt dat verfilmd is.

De 11-jarige Abeltje Roef wordt na talloze waarschuwingen en ruzies met de schoolmeester, door zijn moeder vroegtijdig van school gehaald. Het lukt haar om hem een baantje te bezorgen als liftboy in het warenhuis Knots. Maar op zijn eerste werkdag gaat er al iets mis. Abeltje drukt op het enige knopje waar hij niet op mag drukken: het groene knopje! Samen met meneer Tump, juffrouw Klaterhoen en Laura, vliegt hij met de lift dwars door het dak van het warenhuis. Dan begint het avontuur. Ze komen in New York en maken een revolutie mee in Perugona.

Abeltje is een fantastische film met waanzinnige muziek en verbazingwekkende special effects. Het verhaal is dan ook helemaal meegegaan met deze tijd: Abeltje rijd rond op een skateboard met een ringetje door zijn oor, en de mottenballen van Jozias Trump aangezien voor XTC-pillen. Zo zijn er nog veel meer aanpassingen gedaan en vrijheden veroorloofd in het verhaal. Hierdoor is het nonchalante en eigenwijze uit het boek wat verdraaid naar speurneuzen en brutaal, en het avontuurlijke naar actie en spanning. Niet dat het daarmee een vervelende film is geworden, integendeel. Het budget is duidelijk toereikend geweest voor een ontzettend mooie en spannende film, en hoewel de acteurs niet altijd even enthousiast aan het acteren zijn zal het verhaal je geen seconde vervelen. Dar hierbij het boek Abeltje als leidraad is gebruikt is zeker geen straf, want de beste jongen kan natuurlijk in allerlei vreemde situaties terechtkomen. Een ontzettend leuke film voor de doelgroep van het boek (8+), deze kinderen zullen zeker kunnen wegdromen bij de vele avonturen die Abeltje beleeft.

Abeltje, VideoFilm Express

Tijdsduur: 110 minuten, Familie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 7,99 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.