Recensie: Aanraken doe je zo, Iris Boter

aanraken doe je zo

Aanraken doe je zo‘ is een titel die je op meerdere manieren zou kunnen interpreteren. Dit boek koppelt het echter aan CranioSacrale therapie: een methode waarbij een soort handoplegging wordt gebruikt om anderen te helpen als ze pijn hebben of verdrietig zijn. Door zelf sterk te denken aan iets leuks, wordt er positieve energie doorgestuurd naar de pijnlijke plek. Daardoor wordt de pijn minder. Maar dat is niet het enige doel van het boek: uitgangspunt van het boek is ook dat aanraken helemaal niet verkeerd is, en zelfs gestimuleerd kan worden. Mits het met eerbied en respect gebeurt.

Zo maakt in dit boekje de jonge Luuk in aanraking met deze techniek als hij in de tuin valt. Zijn opa verzacht de pijn door zijn hand op de plek te leggen, en vertelt Luuk hoe hij dat doet. Luuk vertelt over zijn klas, en ook dat er waarschijnlijk weinig kinderen begrip voor zullen hebben. Ook komt pesten aan bod: In de klas zit namelijk een jongen die het helemaal niet kan vinden met Luuk.

De techniek blijkt echter een groot succes te zijn in de klas. Het werkt erg goed, en kinderen zijn helemaal in de ban van deze ‘magische’ techniek om anderen te helpen. Kinderen kijken anders naar elkaar, nu ze weten dat ze hetzelfde zijn en elkaar kunnen helpen door zo’n eenvoudig gebaar!

Dit alles wordt verteld in eenvoudige bewoordingen, met leuke illustraties. Er worden veel praktijkvoorbeelden gegeven die kinderen herkenbaar in de oren zullen klinken. Ook de ‘positieve gedachtes’ zijn goed gevonden, en gevarieerd genoeg zodat kinderen daar zelf hun eigen weg in kunnen vinden. De vrolijke illustraties, die leuk door de tekst doorlopen, verduidelijken de tekst en ondersteunen deze goed. Een leuk boek, dat hopelijk veel kinderen de ogen zal openen!

Aanraken doe je zo, Iris Boter
Uitgeverij Rozhanitsa, maart 2010, 40 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789079249138

Dit boek koop je direct bij Uitgeverij Rozhanitsa  |  BOL.com

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.