logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Aangenaam klassiek voor kids


cover-aangenaam-klassiek-kids_2_1

Kinderen in aanraking laten komen met verschillende soorten muziek is een groot goed dat je ze kunt meegeven. Laat ze eens luisteren naar muziek van de jaren 80, invloedrijke muziek uit de jaren zestig en laat ze vooral leren genieten van klassieke muziek. De reeks Aangenaam Klassiek heeft er een klein broertje bijgekregen: Aangenaam Klassiek voor Kids. De editie 2012 staat in het teken van de instrumenten van het orkest. Die worden op twee cd’s aan de kinderen voorgesteld.

Naast deze voorstelronde doet Edwin Rutten zijn versie van het Carnaval der Dieren, waar een heel verhaal omheengebouwd is. Een geweldige cd om kinderen te laten kennismaken met klassieke muziek, het verhaal dat ze kunnen vertellen, en de instrumenten die er in meedoen.

De set bestaat uit 2 cd’s: The Young Person’s Guide to the Orchestra is een muzikale compositie van Benjamin Britten uit 1946 met als ondertitel Variaties en fuga op een thema van Purcell. Het werd oorspronkelijk geschreven bij een educatieve documentaire genaamd De instrumenten van het orkest. Het werk is een van de bekendste stukken van de componist en is een van de drie meest gebruikte werken in het muziekonderwijs voor kinderen, samen met Saint-Saëns’ Het Carnaval der Dieren (het andere stuk op deze CD) en Prokofiev’s Peter en de Wolf (en ook Peter zal heel kort voorbij komen geven in een van de verhalen!). In de uitvoering op deze CD staat de beroemde dirigent Sir Simon Rattle voor het City Of Birmingham Symphony Orchestra.

CD 2: De Instrumenten van het Orkest

Nee, dit is niet de documentaire waarop Britten zich baseerde voor zijn Young Person’s Guide… Op deze CD worden De Instrumenten van het Orkest uitgelegd aan de hand van muziekvoorbeelden uit werken van Bach, Sarasate, Mozart, Paganini, Brahms, Schubert, Webert, Beethoven, Bizet, Tchaikovsky, Rossini en vele anderen. De bijzondere selectie van muziekfragmenten werd gemaakt en deels gespeeld door de violist Yehudi Menuhin, die de oorspronkelijke Engelse versie ook insprak. Het verhaal is nu voor het eerst in het Nederlands verkrijgbaar, ingesproken door Edwin Rutten. De werken op deze CD’s zijn geschreven én worden verteld door Edwin Rutten.

Naast de versie voor kinderen kun je natuurlijk ook luisteren naar de editie voor volwassenen! Beide cd’s kosten 9,99 euro per stuk, waarbij je een Entertainment-Card krijgt voor 5 euro. Bovendien zijn alle cd’s waarvan fragmenten te horen zijn tot 31 januari 2013 heel aantrekkelijk geprijsd. Kijk snel op de site www.aangenaamklassiek.nl!


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.