logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Aan de kant, ik ben je oma niet! Bette Westera

Een bijzonder boek, en dat is het. Aan de kant, ik ben je oma niet! is een grappig voorleesboek dat is opgebouwd uit tweeluiken. Iedere pagina kun je namelijk openklappen. Aan de ene kant van de pagina lees je over een oude-van-dagen, wonend in een verzorgingstehuis. Afgezonderde mensen, sikkeneurige mensen, vrolijke mensen, mensen die meer te maken hebben met ziekte en verdriet dan met plezier en lol: het is niet altijd even vrolijk dat je daar te lezen krijgt. De mensen worden steevast aangesproken met ‘meneer’ en ‘mevrouw’, en ook de situatie in het verzorgingstehuis komt erin naar voren.

Klap je de pagina open, dan kom je erachter dat deze mensen ook ooit jong zijn geweest – en de meest bijzondere gebeurtenissen hebben meegemaakt. Van ieder van de 12 bewoners van het verzorgingstehuis heeft Bette een schitterend gedicht geschreven: een uit het heden, en een uit het verleden. Hoe waren ze, wat hebben ze meegemaakt, hoe komt het dat ze nu zijn zoals ze zijn? Duidelijk wordt dat ze allemaal zo hun eigenaardigheden hebben, want een vos verliest misschien wel zijn haren, maar niet zijn streken. Zo slaapt meneer Van Dam, die vroeger dakloos was, niet in zijn bed maar tussen de violen. En mevrouw De Vries haalt gevaarlijke capriolen uit op de ladder omdat ze vroeger acrobate was. De verhalen zijn soms wat zwaarmoedig van aard, maar meestal wel leuk en met een vrolijke noot. Mooi te zien is het verschil tussen jong en oud.

De illustraties ondersteunen deze verhalen in abstracte prenten, die laten zien wat er allemaal gebeurt en gebeurt is. Ze zijn wat chaotisch, maar dankzij het kleurgebruik en strakke vormen aantrekkelijk om naar te kijken. Het boek zelf is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes: zij hebben een wat groter begrip over heden en verleden, verdriet, pijn en de vreugde van de mensen.

Aan de kant, ik ben je oma niet! Bette Westera
Gottmer, juni 2012, 30 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,95 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789025750756


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.