logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: A Propos Bistro, Stephane Reynaud


A-propos-BistroStéphane Reynaud brengt in A Propos Bistro de traditionele Franse keuken thuis. En dat is nog niet zo eenvoudig of bondig te doen, zo zal ook Stéphane hebben gemerkt. Dit boek is dan ook niet zomaar een receptenboek geworden, maar een omvangrijk cultuurboek, met eten als centraal punt.

Want elke culinaire regio in Frankrijk dankt zijn identiteit aan zijn lokale specialiteiten, die stuk voor stuk de tand des tijds hebben doorstaan en nog steeds dagelijks op het menu staan, of het nu in de bistro op de hoek is of tijdens de uitgebreide smulpartijen thuis op zondag. En daarbij worden orgaanvlees, snuiten en poten niet geschuwd, zo blijkt. Verwacht dan ook niet dat je altijd alle ingrediënten bij je lokale supermarkt kunt krijgen. De hoogdstukken zijn verdeeld in charcuterie, ingewanden, eieren, groenden, rund-kalf-lam-schaap-varken, gevogelte, wild, vis-schaal en schelpdieren. Natuurlijk ook in dit boek een flinke hoeveelheid zoetigheid en desserts, want naast een flinke en stevige kost staat ook de zoete keuken van de Fransen goed bekend.

A propos Bistro beperkt zich niet tot alleen gerechten en kooktips. Naast de oude gerechten, zoals maman ‘m op tafel zette, is er ook ruim aandacht voor alle culinaire regio’s en typisch Franse gebruiken. En passant worden ook de regels van pétanque uitgelegd, zien we hoe croissants worden gemaakt, leren we wijnen uit de verschillende wijnstreken kennen, ontmoeten het nationale rugbyteam en leren we een paar oude Franse volksliedjes toe. Een schitterend boek over culinair Frankrijk, dat niet alleen droge recepten omvat, maar ook leuke, grappige en cartoonesk geïllustreerde achtergrondinformatie.

A Propos Bistro, Stéphane Reynaud
Fontaine uitgevers, november 2012, 480 pagina’s, paperback.
Prijs: 24,95 euro. ISBN: 9789072975126

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.