Recensie: 1911 Revolution, Splendid Film

Voor ons Westerlingen is er een hele geschiedenis die aan ons is voorbij gegaan. Als je even in de Aziatische geschiedenis duikt, merk je al snel dat deze veel turbulenter en chaotischer is dan die van onze Europese landen. Zo is het honderd jaar geleden dat China niet langer onder het bewind van een keizer stond. De monarchistische staatsinrichting is na 2000 jaar omvergeworpen. En zo is China, zoals wij dat nu kennen, op 1 januari precies honderd jaar geleden opgericht!

De film 1911, met Jackie Chan als zowel acteur als co-producent, vertelt de geschiedenis vab deze revolutie. In twee uur. Gewoon, omdat het kan. En om die hele geschiedenis in twee uur te vatten, moesten er natuurlijk de nodige keuzes worden gemaakt. Niet alle verhaallijnen kunnen gevolgd worden, dat is logisch. Dit indrukwekkende spektakel over de val van de Qing-dynastie, is geweldig. De film is al vergeleken met een Chinese Patriot, Pearl Harbor en Brotherhood of War, en dat is absoluut terecht.

De Chinese bevolking lijdt onder het bewind van de reeds 250 jaar heersende Qing dynastie. Er heerst onrust en verdeeldheid in het land. De keizerin Longyu (Joan Chen) en haar zeven jarige zoon treden hard op tegen het groeiende aantal opstandelingen en formeren een nieuw leger. Huang Xin (Jackie Chan) en Sun Yat Sun (Winston Chao) zijn de aanvoerders van de revolutie en willen de Qing dynastie en daarbij de 2000 jaar durende monarchie omver werpen. Een botsing van denkbeelden, karakters, eeuwenoude frustraties en oorlog is het gevolg. Daarbij zijn kosten nog moeite gespaard om het verhaal geloofwaardig en indrukwekkend neer te zetten. Grootse gevechtsscènes (met weinig martial arts, mocht je dat verwachten), ontploffingen en authentiek ogende spervuren zijn het resultaat. Het verhaal speelt in het oude China. Oude cultuur en westerse invloeden vermengen zich, en dat is schitterend om te zien. Ook de politieke belangen worden nadrukkelijk benoemd, en de invloed die bepaalde Chinezen inmiddels hebben opgebouwd in het Westen spelen ook hier een belangrijke rol.

1911: Revolution schuwt niet om de groei en ontwikkeling van het land, de revolutie maar ook de personages te verwoorden. Dat gaat in een razend tempo, zoals gezegd moesten er keuzes worden gemaakt. Tijdens de film wordt tekst en uitleg gegeven over de belangrijkste gebeurtenissen, wie daar bij betrokken waren en wat de uitkomst was. Ben je onbekend met de Chinese cultuur, dan zal dat waarschijnlijk wat overweldigend zijn. Geen nood. Ga achterover zitten, en volg het verhaal zoals je dat ziet. Een tweede of derde keer kun je in de Chinese historie duiken!

1911: Revolution, Splendid Film

Tijdsduur: 122 minuten, Actie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 14,99 euro), Blu-ray (ca. 19,99 euro)

Films koop je online bij:

[youtube http://www.youtube.com/watch?feature=plcp&context=C3982f0bUDOEgsToPDskJpyr5_cEhmQ_1Rr-uN7WJN&v=eoYFEwlrJCo&gl=NL]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.