logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: 13 uur, Deon Meyer

Het Afrikaanse land trekt jaarlijks ontzettend veel toeristen. Maar soms gaat het mis, zo blijkt. Als een Amerikaanse rugzaktoeriste vermoord wordt, krijgt inspecteur Benny Griessel de opdracht in de maag gesplitst. De keel van het meisje is doorgesneden, en de aanvallers waren blijkbaar uit op haar rugzak. Wat droeg ze bij zich? Al snel blijkt dat ze niet alleen op reis was: een ander Amerikaans meisje is sinds die nacht op de vlucht. Een pittige vlucht, zo blijkt. Ze weet tijdens haar vluchtroute contact op te nemen met haar ouders, die contact opnemen met het consulaat: politici raken in paniek over het beschadigde imago van de stad. Benny Griessel krijgt de hoogste taak om de jonge vrouw zo snel mogelijk terug te vinden.

Dit gegeven alleen is al spannend genoeg om een heel boek mee vol te schrijven. Om het nog wat extra lading mee te geven: Benny is ex-alcoholist, zijn carrière is na 25 jaar bij de politie nagenoeg tot stilstand gekomen. De zaak van het verdwenen meisje biedt hem een kans om nog een keer te laten zien waarom velen binnen de politie en de politiek hem als een ware legende beschouwen. Naast deze moord is er echter ook nog een platenbaas vermoord. Wie zit daar achter? Zijn vrouw, alcoholist, machtsbeluste compagnon, jaloerse man van de vrouw met wie hij het bed heeft gedeeld, of een zanger die vind dat hij te weinig heeft verdiend?

Gelukkig hoeft Benny het niet alleen op te lossen: hij wordt bijgestaan door een jonge garde politie-agenten, waarvoor hij als een mentor fungeert. Ook deze jonge garde heeft echter zo zijn problemen: de Xhoso’s hebben het niet op Zulu’s, en beide partijen staan weer vijandig tegenover de blanken. Disciminatie en geweld kennen geen huidskleur of geloof!

In dit boek volgen we Benny dertien uur lang, in zijn felle strijd om de jonge vrouw te vinden, twee moorden op te lossen en ondertussen ons een blik te gunnen op zijn persoonlijke leven. Het boek vertelt het verhaal wisselen van Benny of één van de drie andere politie-agenten, zodat je steeds een beeld hebt van de verschillende verhaallijnen. Een enkele keer zorgt dat voor een lichte verwarring, maar die is in de regel zo opgehelderd. Door die verschillende perspectieven kom je echter nooit in een saai of vreemd stukje verhaal tegen: het dendert maar door, je meeslepend van het ene mysterie naar het andere. Een superspannend boek, dat je mee zal slepen van de eerste bladzijde tot de laatste!

13 uur, Deon Meyer
AW Bruna, mei 2012, 368 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789400501614


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.