logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: 101 dingen die je moet doen voor je 12 bent


101 dingen die je moet doen voor je 12 bentKen je het principe van een ‘bucket list’? Dat is een lijstje met dingen die je ooit eens gedaan wil hebben. Voor iedereen is dat lijstje anders. De een wil gewoon ooit op een hagelwit strand in een hangmat hebben gehangen, de ander wil 100 boeken in een jaar hebben gelezen, weer iemand anders wil Chinees leren schrijven… zo’n to-do lijstje is superhandig. Maar nog handiger is als je een lijstje hebt met dingen die je gewoon ooit gedaan moet hebben, of moet kunnen. In 101 dingen die je moet doen voor je 12 bent staan er een paar omschreven. Juist: 101, om precies te zijn. En dat is echt van alles. Zo moet je gewoon in zes talen tot 10 kunnen tellen. Of een fatsoenlijke knoop kunnen leggen. Het ultieme papieren vliegtuigje kunnen vouwen, met stokjes kunnen eten of een lepel op je neus laten balanceren. Er staan zo veel tips en opdrachtjes in, je zult gewoon niet weten waar je moet beginnen. En ja, sommige kun je misschien al, andere wíl je niet eens leren, maar ik weet zeker dat je er veel plezier aan beleeft. Of je dat alles alleen maar kunt leren voor je 12 bent is natuurlijk wat lastig te zeggen, want ook als je ouder bent kun je d’r veel van leren (en vooral veel lol mee hebben). Iedere activiteit heeft een andere kleur pagina, en staat stap voor stap omschreven. Zo zie je hoe je verschillende knopen moet leggen, lees je in zes talen moet tellen (waaronder Russisch en Chinees – hoe cool!) en hoe je een perfect papieren vliegtuigje vouwt. Alles staat netjes omschreven, aangevuld met duidelijke plaatjes. Andere dingen moet je gewoon weten, je moet ze ooit geleerd of gelezen hebben. Net als het tot 10 tellen leer je bijvoorbeeld ook wat de zeven wereldwonderen zijn, en hoe je een landkaart leest. Onder iedere pagina vind je een vakje dat je kunt aanvinken, en waarbij je de datum kunt schrijven. Check! Weer een van de 101 dingen gedaan die je gedaan moet hebben voor je 12 bent! Voor in het boek vind je een inhoudsopgave waar je alles nog eens terug kunt vinden. Achter in het boek – een heel onlogische plek, die had natuurlijk voorin gemoeten – lees je een paar terechte waarschuwingen. Begin dus maar eens áchter in het boek, dan komt alles goed.

Informatie

101 dingen die je moet doen voor je 12 bent Lannoo, 144 pagina’s, paperback. Prijs: 9,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789401420617

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.