logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The Magnificent Seven


the magnificent sevenIn de tijd van remakes en oude films die in een nieuw jasje gestoken worden, was er bijzonder weinig aandacht voor westerns. Jammer eigenlijk, en ook wel een tikje bizar. Er zijn zo veel westerns gemaakt, met even zo veel fans. Daar moet je toch niets mee doen? De aankondiging van een remake van The Magnificent Seven bezorgde veel mannen dan ook de kriebels. Een ouderwetse western, één van de absolute cultklassiekers, in een nieuw jasje…

Ouderwetse actie

Een film als The Magnificent Seven vraagt natuurlijk ook om ouderwetse actie. Eerst schieten, dan vragen. Dat soort werk. Knallende pistolen, slecht onderhouden gebitten en grote geweren. Kaarten om geld, met een revolver binnen bereik. En dat is ook helemaal gelukt. De film maakt naar mijn mening alles waar wat je bij een western zou verwachten. Als je het origineel niet kent, tenminste. Er zijn namelijk wel wat vrijheden veroorlooft!

Het nieuwe verhaal

Ook in deze versie van The Magnificent Seven gaat het verhaal om een ervaren agent (een soort bounty-hunter, maar dan ‘voor de rechtvaardigheid’) die langs een dorpje komt dat onderdrukt wordt door een baron en zijn leger aan boeven. Hij besluit er tegenin te gaan en scharrelt een legertje elite-cowboys bij elkaar. Van letterlijk alle soorten pluimage dat er in die tijd rondliep, ieder met zijn eigen achtergrond, angsten en haat. Die borrelt dan ook onder de oppervlak, en langzaam maar zeker leer je de verschillende personages ook wat beter kennen. Maar niet meer dan dat.

Actiefilm van nu

De oude film had heel wat meer dialogen dan deze remake. Daarin werden cowboys eigenlijk neergezet als een soort moderne cowboy, waarbij de vraag gesteld werd of het geweld wel gerechtvaardigd werd. Dat is hier niet het geval. In tegendeel. Er wordt flink wat afgeschoten, en zeker in de slotscène vallen de goeden en de slechten bij bosjes neer. Bloederige actie, geweren die meer kogels lijken te bevatten dan je ooit voor mogelijk had gehouden, flink wat dynamiet, paarden en een gigantisch machinegeweer: het is een actiefilm om van te smullen, maar echt indruk maken? Nee. Daarvoor moet je toch bij de versie uit de jaren 60 zijn.

Conclusie over The Magnificent Seven

Westerns zijn weer terug van weggeweest. Deze remake van The Magnificent Seven laat het thema Western goed in zijn waarde, met een licht moraal dat af en toe doorsuddert, maar haalt de diepgang van het origineel zeker niet. Door:
Score: The Magnificent Seven krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

The Magnificent Seven, Sony Pictures Home Entertainment

Tijdsduur: 02:13, western.
Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.