logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Gadget review: Realme X50 vs Realme 7 Pro


Het is een drukte op de markt met smartphonemerken die opkomen voor de consument en zoveel mogelijk toestel voor een zo laag mogelijke prijs willen aanbieden. Denk aan OnePlus, Xiaomi of Oppo… maar Realme is een nog relatief onbekende speler voor dit marktsegment. Wij testten onlangs twee modellen, de Realme X50 en de Realme 7 Pro. Beiden hebben eenzelfde prijsstelling. Welke moet je nu kopen? Wat zijn de verschillen tussen de Realme 7 Pro en de Realme X50?

Uiterlijk en bouw

Zowel de Realme X50 als de Realme 7 Pro beschikken over een bijzonder uiterlijk, waarbij een parelmoer effect is verwerkt in de kleurstelling. De 7 Pro heeft echter een kunststof behuizing, terwijl de X50 is afgewerkt met een Gorilla Glass 5 cover. Dat zorgt ervoor dat de X50 een stukje degelijker en vooral luxer aanvoelt. Het scherm van de X50 is ook iets groter dan dat van de 7 Pro, we hebben het dan over 6,57 inch tegenover 6,4 inch. Het is niet veel, maar toch. Ze voelen allebei solide aan, hoewel de achterkant behoorlijk gevoelig is voor vingerafdrukken. Daar heb ik flink op staan poetsen voor ze weer terug werden gestuurd naar het PR-bureau!

Beeldscherm

Een van de opmerkelijkste verschillen is het beeldscherm: de Realme 7 Pro beschikt namelijk over een Super AMOLED display. Dat is heel helder (600 nits) en scherp. Het nadeel is wel dat dit ten koste gaat van de standaard vernieuwingsfrequentie, Die is bij de 7 Pro 60 Hz, het IPS scherm van de Realme 50X heeft een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz. Het is wel minder helder en blijft steken bij 400 nits helderheid en minder levendige kleuren. Hoe hoger de vernieuwingsfrequentie, des te soepeler de ervaring bij het gamen… of bij het scrollen. Als je de toestellen naast elkaar legt, zie je wel verschil in kleur en contrast, maar de algehele ervaring vind ik bij de X50 prettiger.

Camera

Beide smartphones hebben uitstekende camera’s aan boord. Beide smartphones beschikken over vier camera’s, waarvan de hoofdcamera een 64 MP hoofdcamera is. De Realme X50 beschikt over een 48 megapixel hoofdcamera. De overige camera’s zijn bedoeld voor macro’s, contrast en het schieten van 8 megapixel groothoekfoto’s. De selfiecamera is 32 megapixel op de Realme 7 Pro, 16 megapixel op de Realme X50. Dat neemt overigens niet weg dat beide smartphones goede resultaten neerzetten met hun fotografie, zelfs in omgevingen met matig licht maken ze nog prima foto’s zonder al te veel ruis of verstoringen. De AI camera probeert zelf een invulling te geven aan de onderwerpen op de foto’s wat niet altijd even consistent gebeurt. De resultaten op beide hoofdcamera’s zijn beter dan we gewend zijn van deze klasse telefoons, met een geweldig dynamisch bereik, fatsoenlijke kleuren en veel details. De groothoeklens en de 2 megapixel macrolens leveren kleurrijke en relatief scherpe foto’s op. Eerlijk is eerlijk: de foto’s op de 7 Pro zijn wat beter dan die van de X50. In de app van de Realme toestellen vind je een aantal praktische functies, zoals Nightscape, astrofotografie, ultra-stabiele video, nachtfilters, portretmodus, AI-kleurenportretvideo en meer.

Accu

De Realme 7 Pro heeft ook een kleinere batterij dan sommige rivalen (4500 mAh), maar maakt dit meer dan goed met 65 W snellaadfunctie, waardoor het de snelst oplaadbare telefoon is voor deze prijs, met slechts een weinig duurdere apparaten die aan deze snelheid voldoen. De Realme X50 beschikt over een accu van 4200 mAh, maar ook over een 30 W snellaadfunctie. Hoewel deze accu wellicht wat matig lijkt, zeker als je hem vergelijkt met zijn concurrenten, is de smartphone bijzonder efficiënt ingericht. Je zult er makkelijk een dag mee vooruit kunnen bij matig gebruik. Gebruik je hem wat minder, dan misschien zelfs twee volle dagen.

Prestaties en specificaties

De Realme 7 Pro beschikt over 8GB RAM en 128 GB opslag, welke niet is uit te breiden. De Realme X50 beschikt over 6GB RAM en eveneens 128 GB opslag. Waar de 7 Pro een koptelefoonaansluiting heeft, moet je het bij de X50 doen zonder een koptelefoonaansluiting en ben je gebonden aan bluetooth headsets. Beiden beschikken over een snelle gezichtsherkenning en een ingebouwde vingerafdruksensor. Bij de 7 Pro zit deze in het scherm verwerkt, de X50 heeft diens sensor aan de zijkant verwerkt. Grote kans dat je niet eens de kans krijgt om de sensor te activeren, aangezien de gezichtsherkenning bijzonder snel en responsief werkt. De Realme 7 Pro combineeert een Snapdragon 720G-chipset met een Adreno 618 GPU, die prima prestaties neerzet. Hij is stabiel en efficiënt in energieverbruik. Zelfs zwaardere games draaien prima, maar zullen wellicht de fps wat beperken. De Realme X50 draait op de iets krachtigere Snapdragon 765G processor, ondersteund door een Adreno 620 grafische chipset, waardoor je beter uit de voeten kunt met gamen dan met de 7 Pro.

Welke kiezen: Realme X50 vs Realme 7 Pro?

Ai, dat is echt een gewetensvraag. Beide toestellen zijn toppers, ieder met hun eigen pluspunten. Persoonlijk vind ik de afwerking van de Realme X50 te gek. Bovendien is de X50 voorbereid op 5G en beschikt hij over iets snellere processoren, waardoor je wat meer voorbereid bent op de toekomst. Het beeldscherm is zeker goed genoeg en het soepele scrollen is een pluspunt boven de Realme 7 Pro. Aan de andere kant heeft de die alles in huis om te streamen, inclusief een koptelefoonaansluiting, wat de X50 niet heeft. Extra pluspunt van de 7 Pro is bovendien de betere camera en de iets grotere accu. Op beide smartphones is niets aan te merken qua prestaties, maar beide toestellen hebben concessies gedaan om de prijs te drukken tot een middenklasse toestel. Misschien komt het gewoon aan op het uiterlijk, die bij de 7 Pro net iets eigenwijzer is dan bij de X50?

Ga direct naar Realme X50 op BOL.com.

Ga direct naar Realme 7 Pro op BOL.com.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.