logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Razer Seiren Mini microfoon


Aangezien bloggen, vloggen en streamcasten flink aan populariteit wint, komen er steeds meer goede USB-microfoons op de markt, waarbij het credo: je krijgt waar je voor betaalt zeker opgaat. Onder de 50 euro vind je eigenlijk maar matige producten. De Razer Seiren Mini heeft een prijs van 59,99 euro, wat ons bijzonder nieuwsgierig maakt. Houdt Razer diens kwaliteitsstandaard hoog, of kijken ze lonkend naar al die beginnende streamers om geld te incasseren?

No nonsense microfoon

Het lijkt erop dat Razer niet van plan is zijn goede naam te grabbel te leggen. Er is eerder gekozen voor het maken van een aantal concessies en een goed, maar wat sober uitgerust product neer te zetten, dan voor het bieden van allerlei high-tech features die net-nietgoed uit de verf komen. Zo beschikt de Seiren Mini niet over DSP (een digitale signaalverwerking) en heeft hij geen versterkingsknop of koptelefoonaansluiting. De vraag is natuurlijk of je die functies nodig hebt. Ben je een beginner, dan is het antwoord gegarandeerd ‘nee’ en kun je het geld dat je bespaart beter investeren in extra accessoires. Het no-nonsense ontwerp van de Razer Seiren Mini is namelijk heel gebruiksvriendelijk en eigenlijk speciaal gericht op live streaming gamers, wat niet wegneemt dat hij ook perfect is voor als microfoon voor het maken van podcasts of zangopnames. Je sluit en aan… en hij werkt. Hoe makkelijk is dat?

Seiren Mini ontwerp

De Seiren Mini is verkrijgbaar in zwart, roze of wit en heeft een pilvormige constructie, met een ingebouwde desktopstandaard die je kunt kantelen om het geluid beter op te vangen. Daarnaast kun je hem een beetje naar links en naar rechts kantelen, onder in de microfoon zit namelijk een kogelgewrichtje. Helemaal 90 dragen opzij gaat je echter niet lukken. De bovenste helft van de microfoon is een luidsprekerrooster, met een verzonken micro-USB-poort op het achterpaneel (een micro-USB-naar-USB-kabel is inbegrepen). De stekker steekt er stevig in en vormt een geheel met de microfoon zelf. Op de voorkant van de microfoon vind je een kleine status-LED die groen oplicht wanneer de Seiren Mini is aangesloten.

Technische specificaties

Onder de motorkap (of achter de grille, net hoe je het wil zien) gebruikt de microfoon een 14 mm condensatorcapsule die een supercardioïde patroon en een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz levert. Dat is een geweldig bereik, natuurlijk, dat in de praktijk een redelijk warm geluid oplevert. De samplefrequentie gaat tot 48 kHz en de bitdiepte tot 16 bits. De Seiren Mini heeft volgens Razer ook wat interne shockmount-bescherming. Het supercardioïde patroon van de Seiren Mini houdt in dat een groot deel van de achtergrondgeluiden van de zijkanten en achter de microfoon worden geblokkeerd, waardoor de nadruk meer op de geluidsbron voor de microfoon komt te liggen. Perfect voor het inspreken van teksten, waarbij de focus rechtstreeks op de spreker ligt.

Concessies

Zoals eerder gezegd, is er voor deze microfoon gekozen om een aantal functies weg te laten. Zo is er geen koptelefoonaansluiting voor directe monitoring, noch is er een versterkingsknop of enige soort regelaar. Alle opname- en luisterniveaus moeten worden ingesteld in je streaming- of opnamesoftware, zoals de Razer Synapse 3 software. Een andere kleine beperking (letterlijk) is de standaard. Hij ziet er mooi compact uit, op zijn kantelbare voetje, maar echt richting je mond kantelen als de microfoon goed dicht bij staat, gaat ‘m niet worden. Hoewel de voet solide en stevig is, zou je hem voor de meest optimale resultaten een stukje omhoog moeten plaatsen. Zet hem op een aantal boeken, zodat de microfoon op zo’n 30-40 cm van je mond is verwijderd. Vanaf die hoogte kun je hem beter richten.


Op zoek naar coole gadgets?


Recensie over Razer Seiren Mini

De Razer Seiren Mini is een geweldige, gebruiksvriendelijke en eenvoudige microfoon. De kwaliteit is voorbij instapniveau, de uitrusting precies genoeg. De prijs is zijn grote troef: je zult voor dit bedrag niet snel een (veel) beter model vinden. Het geluid is solide en betrouwbaar, met een warme klank. Achtergrondgeluiden worden voor een groot deel gedempt, wat prettig is voor het maken van geïsoleerde opnames.

Score: 8


Informatie

Seiren mini, Razer
Meer weten?
Prijs: 59.95 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.