logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Razer Hammerhead Duo


Razer is nooit bang geweest om nieuwe technieken te gebruiken in hun producten. Het is dan ook altijd spannend om te zien waar dit merk telkens mee komt – in dit geval de nieuwe Razer Hammerhead Duo, een set in-ear dual-driver oordopjes. En dat is bijzonder: de meeste oordopjes gebruiken slechts één driver. Ze zijn gebaseerd op de Hammerhead serie en gemaakt om een uiterst helder geluid te produceren. En dat voor een prijs van ongeveer 60 euro!

Ontwerp

Hoewel het uiterlijk van de Razer Hammerhead Duo redelijk standaard lijkt, zit er stiekem veel detail in de kleine dopjes. Kijk maar eens naar de driekoppige slang op de dopjes: een herkenbaar detail, dat wijst op een echte Razer. En ze vallen ook zeker op, op die zwarte achtergrond. De oordopjes zelf zijn gemaakt van aluminium en voelen daardoor heel degelijk aan. Dankzij de combinatie van mat-zwart en glanzend zwart krijg je een echte high-tech look. De kabel is gemaakt van geweven stof, wat verstrengeling moet voorkomen. Na de splitsing echter zijn het gewoon rubber kabels, die akelig in de war kunnen raken.

Dubbele driver

Het meest opmerkelijke aan deze koptelefoon is natuurlijk de dubbele driver-techniek die Razer gebruikt heeft. Een dynamische driver zit in iedere aluminium dop, met een tweede driver in de uiteinde van ieder oordopje, waardoor je een heel nauwkeurige en heldere ervaring krijgt. De dynamische driver wordt in vrijwel alle koptelefoons gebruikt. Bijzonder maakt de tweede driver, een balanced armature driver – eenzelfde soort driver die in hoortoestellen wordt gebruiken. Die maakt het mogelijk om de frequentie verder uit te lichten, waardoor je een meer gedetailleerde audio krijgt.

Prestaties

De Razer Hammerhead Duo beschikt over alle functies die je verwacht van een topkwaliteit headset: je kunt drie verschillende formaten siliconen dopjes plaatsen op de oordopjes, zodat hij altijd perfect past. Hierdoor zitten ze niet alleen beter in je oor, maar voorkom je ook dat omgevingsgeluid binnendringt. Ze hebben geen ruisonderdrukking, maar door een goede afdichting van de buitengeluiden komt de ervaring akelig dicht in de buurt. In de kabel zit bovendien een kleine afstandsbediening, waarmee je het volume kunt bedienen en de muziek kunt pauzeren of hervatten. De knopjes werken helemaal goed. Het is prettig om een dergelijke functie binnen bereik te hebben.

Het geluid

Maar: hoe klinkt deze koptelefoon nou echt? Het geluid van de Razer Hammerhead Duo klinkt voor het grootste deel goed. Hij heeft een mooi en gebalanceerd geluid over het hele spectrum. De bas is aanwezig maar overheerst niet, waardoor je niet helemaal ondergedompeld wordt in een bombastische explosieve ervaring. Helemaal perfect is de geluidskwaliteit ook niet: de hoge frequenties worden namelijk erg benadrukt. Wellicht door de balanced armature driver? Dat levert soms een vervelende disbalans op, die wat vermoeiend is. Bij het luisteren naar spraak is het erg prettig, maar bij muziek komen de hoge geluidjes ineens prominenter naar voren. Dat is echter in de hoogste frequenties, de overige geluidsfrequenties zijn erg goed in balans en leveren een fijne ervaring op. Je zult het vooral merken bij het luisteren naar muziek en sommige films – bij games hebben we er nog geen problemen mee gehad. Sterker nog: daar levert de koptelefoon geweldige prestaties. Je krijgt een heel ruimtelijk geluid, alsof je echt in het midden van alle actie staat. Erg indrukwekkend! En dat is op alle volumes, zowel op een hoog volume als op een laag volume.

Ga direct naar Razer Hammerhead Duo op BOL.com.


Recensie over Razer Hammerhead Duo

CooleSuggesties topper

De Razer Hammerhead Duo zijn een mooie set oordopjes, vooral als je kijkt naar het prijskaartje. Ze leveren een heel gedetailleerde ervaring op, die opvalt door de goed gebalanceerde geluidskwaliteit. Enkel bij de hoogste frequenties gaat het soms mis – maar vaak zul je dat niet tegenkomen. In alle andere gevallen geniet je van een kristalhelder en bijzonder ruimtelijk geluid, op alle volumes. Dat maakt het een heel indrukwekkende set.

Score: 9Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.