logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Razer BlackWidow V4 Pro gaming keyboard


Voor gamers is een goede serie accessoires onmisbaar. Bij consolegamers blijft het vrij beperkt met een controller en een goede headset, pc-gamers hebben wat meer gear nodig, waaronder een gaming keyboard en een goede muis. Daarbij hebben sommige merken al een fraaie staat van dienst opgebouwd, waaronder Razer. Wij ontvingen de Razer BlackWidow v4 Pro gaming keyboard voor een eerlijke review.

Uitgebreid model

Als je het hebt over toeters en bellen, dan zou dit model zeker naar boven kunnen komen. Alle functies en features die Razer ooit heeft bedacht of ontwikkeld vind je terug op dit mechanische toetsenbord. Denk aan individueel instelbare RGB-verlichting, macrotoetsen, multimediatoetsen, een insteldraaischijf en een volumeknop. Zelfs de polssteun is voorzien van RGB-verlichting, wat – moeten we direct toegeven – super cool is. Het toetsenbord beschikt bovendien over USB doorvoer, zodat je hem als een soort USB-hub kunt inzetten. Daarmee is het ook direct een fors toetsenbord: het is dieper dan een standaard model, en bovendien een stuk hoger dan het gemiddelde zakelijke toetsenbord. De afmetingen van de Razer Blackwidow v4 Pro zijn 466 x 152.5 x 43.9 mm (bxdxh). Met de polssteun komt er zo’n 10 centimeter diepte bij. De knoppen liggen boven op de aluminium basis, waardoor de RGB-verlichting goed uitkomt.

Klik en klaar

Je kunt de BlackWidow V4 Pro in twee smaken krijgen: met lineaire schakelaars (Razer Yellow) of klikschakelaars (Razer Green). Aangezien ik een hekel heb aan overbodige geluiden, was ik fan van de gele schakelaars. Deze hebben nog altijd een solide klikgeluid, maar binnen de marge van een kantooromgeving: je zou hier prima op kunnen werken. De keycaps zijn van Doubleshot ABS met doorzichtige opschriften. Daardoor schijnt de RGB niet alleen van onder de toetsen, maar ook door de toetsen heen, wat een heel toffe glow geeft. Dat geldt ook voor de fraaie kunstleren polssteun, die via een magneet en een vijfpins connector op het keyboard wordt aangesloten. Tof detail: je kunt alle Razer-gear op elkaar afstemmen en synchroniseren met de Synapse 3-software.

Kabelkracht

Het is belangrijk te weten dat je de Razer BlackWidow V4 Pro alleen bekabeld kunt aansluiten. Zo hoort het eigenlijk ook met een gamingtoetsenbord natuurlijk – niet alleen voor de snelste overdrachtssnelheden (hoewel dat discutabel is, met de nieuwe technieken op draadloos gebied), maar zeker ook met de frustraties van een lege accu 😉 ). Maar… je hebt in dit geval twee kabels nodig voor alle functies. Je kunt je toetsenbord met één kabel aansluiten voor de RGB-functionaliteit en de meeste functies. Wil je echter ook de USB-doorvoer gebruiken? Dan moet je een tweede kabel aansluiten op de vrije USB-poort… waarvoor je maar één extra USB-A aansluiting krijgt. En dat is wel jammer, want wat schiet je daar nu helemaal mee op? Het levert je alleen een extra kabel op je bureau op!

Je toetsenbord helpt je

Hoewel dit toetsenbord razendsnel reageert en je van alle gemakken voorziet, is het misschien wel de Synapse-software die je het grootste voordeel biedt. Het toetsenbord is namelijk programmeerbaar met 8 dedicated toetsen voor macro’s, waarachter je veelgebruikte commando’s kunt verstoppen. Daarnaast kan het ook reageren op het spel dat je speelt, waardoor je kunt werken met aangepaste kleurenschema’s per game, zodat je alle sneltoetsen op je toetsenbord ziet oplichten. Zo kun je toetsen bijvoorbeeld een andere kleur geven als ze bezig zijn met een cooldown (of juist wanneer ze paraat staan), zodat je nooit tevergeefs een actie uitvoert. Je kunt zelfs de Razer Command Dial )de grote knop linksboven) aanpassen naar jouw wensen. Je kunt er bijvoorbeeld mee in- en uitzoomen, het volume regelen, schakelen tussen applicaties en nog veel, veel meer. Die aanpasbaarheid van functies en features maken van dit toetsenbord echt een krachtpatser. Wil je helemaal full-power gaan? Dan kun je vanuit de software HyperShift inschakelen, waarmee je achter iedere toets een (macro)commando kunt verstoppen!


Ga direct naar Razer BlackWidow v4 Pro op BOL.com.

Recensie over Razer BlackWidow v4 Pro

CooleSuggesties topper

De Razer BlackWidow v4 Pro is groot en log, maar ook super cool. Het toetsenbord is aanpasbaar op alle fronten en kun je toespitsen op iedere game of activiteit die je op dat moment wil uitvoeren… met een enorme vrijheid om alle functies en features naar wens aan te passen. De grote, helder verlichte toetsen kunnen daarbij een fraaie steun vormen, waarbij je met de Yellow-Keys variant ook een model in handen hebt waar je prima standaard activiteiten op kunt uitvoeren. Hoe tof is het om alle sneltoetsen voor je favoriete beeldbewerker en tekstverwerker binnen handbereik te hebben? De toetsen reageren bizar snel, de draaiknoppen hebben ook hun eigen functie op het toetsenbord. Fervent gamers zullen hot-swappable schakelaars missen, mensen die minder vaak gamen zullen het jammer vinden dat het toetsenbord niet draadloos is. Zoek je echter een snel, degelijk en multifunctioneel toetsenbord? Dan zul je heel, heel blij zijn als je deze in huis haalt.

Score: 9


Informatie

Razer BlackWidow v4 Pro
Adviesprijs: 229 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.