Gaming headsets zijn er te kust en te keur. Je kunt daarbij gaan voor merken die hun strepen hebben verdiend bij het maken van ‘normale’ headsets, maar het is in zo’n geval ook zeker niet verkeerd om te gaan voor merken die juist naam hebben gemaakt in deze niche: Razer maakt bijvoorbeeld al jarenlang accessoires voor gamers en weet precies waar jij behoefte aan hebt zodra je een controller of gamingmuis in je hand pakt. Wij startten onze console op met de nieuwe Razer Barracuda Gaming headset op ons hoofd.
Razer barracuda x vs Razer Barracura vs Razer Barracuda Pro
Voor je een Razer Barracuda aanschaft, is het goed om te weten dat er een hele serie Razer Barracuda’s is. Allereerst is er de Razer Barracuda X, die je makkelijk herkent aan de microfoon op een steeltje. Deze headset heeft 40mm drivers in plaats van 50mm voor de andere twee headsets en heeft geen ingebouwde microfoon, maar eentje op een steeltje. Dat kan in drukke omgevingen praktisch zijn, omdat je zo de microfoon dicht bij je mond kunt houden. In tegenstelling tot de THX Spatial Audio van de Barracuda en de Barracuda Pro biedt de Barracuda X ‘slechts’ 7.1 audio. Daarnaast is hij het lichtst van alle drie de modellen (250 gram) en gaat hij maar liefst 50 uur mee op één acculading.
De Razer Barracuda is het middenmodel uit de reeks. De headset heeft een interne microfoon en 50mm drivers. Het geluid wordt je via een THX-codec aangeboden en biedt heel ruimtelijk geluid. Net als de Razer Barracuda X beschikt de Barracuda over Razer SmartSwitch Dual Wireless (2,4GHz en BT) en een 3,5mm aansluiting, zodat je hem makkelijk om een ouder apparaat (of controller van een XBOX, bijvoorbeeld) kunt aansluiten. In plaats van een externe microfoon gebruikt dit model een interne beamforming microfoon met ruisonderdrukking. De Razer Barracuda beschikt net als over de Barracuda X over oorkussens met traagschuim, die met een FlowKnit materiaal zijn afgewerkt. Dit model weegt 300 gram en een volle accu gaat 40 uur mee.
De Razer Barracuda Pro is het paradepaardje van deze drie. Hij beschikt natuurlijk ook over de Razer SmartSwitch Dual Wireless (2,4GHz en BT), maar niet over een 3,5mm koptelefoonaansluiting. De Razer TriForce Bio-Cellulose 50mm drivers zitten verpakt in kunstleren oorkussens met traagschuim. Uniek aan dit model is de zender, die werkt als een THX Achromatic Audio Amplifier (THX AAA) en daarmee nog beter overweg kan met de ruimtelijke weergave van geluid. De ingebouwde microfoon dient om te comminiceren met je teammates of zelfs telefoongesprekken te voeren. Het model weegt 340 gram en kan 40 uur mee op één volle acculading. Dat is overigens zonder de gebouwde ruisonderdrukking te activeren!
Vormgeving
Zoals bij de meeste series met een middenklasse: die zal voor de meesten meer dan voldoende zijn! Ikzelf zou voor de Barracuda boven de Barracuda X kiezen vanwege het ontbreken van de boommicrofoon, waardoor het subtiele ontwerp nog beter tot zijn recht komt. Het ontwerp van de Barracuda is namelijk gebaseerd op de Opus, eveneens een heel ingetogen ontwerp. Daarmee stapt Razer ook even af van hun gebruik van led-verlichting. Je ziet niet eens dat het een gaming headset is! De cross-platform ondersteuning is natuurlijk ontzettend prettig. Je maakt hierbij gebruik van de meegeleverde USB-C dongle of van een bluetooth verbinding, waarbij je vanaf de koptelefoon kunt schakelen tussen die twee bronnen. Zo kun je lekker gamen en toch bereikbaar zijn op je smartphone. Ideaal! Een nadeeltje is wel dat de microfoon minder goed is dan wanneer je een boommicrofoon zou hebben. Voor intensieve communicatie met je teammates kun je dus beter gaan voor de X. Minpunt bij alle drie de headsets: ze zijn niet compatible met de XBOX… daar moet je de meegeleverde 3,5mm kabel voor gebruiken, die je aan de controller kunt koppelen. De beugel, voorzien van traagschuim en eenzelfde stof als de oorschelpen, zorgt ervoor dat de oorschelpen strak om je hoofd worden geklemd.
Geluidskwaliteit
Het geluid van de Razer Barracuda is geweldig, zeker ook voor een gaming headset is hij namelijk perfect bruikbaar als normale headset, voor het luisteren naar muziek of het kijken van films. De Barracuda Pro levert je daarbij actieve ruisonderdrukking en een verbeterde THX-ondersteuning, vooral vanwege de eigen versterker. Dat is een pluspunt voor de Pro en niet zozeer een minpunt voor de ‘standaard’ versie. Je krijgt de gebruikelijke instellingenaanpassingen in Razer Synapse op de desktop, maar er is ook een mobiele app om het vanaf je smartphone naar je smaak af te stemmen. THX Spatial Audio vereist dat Synapse werkt, maar het werkt netjes op de achtergrond. Dankzij de mogelijkheid om de equalizerinstellingen aan te passen in de Synapse app, kun je alles aanpassen wat je maar wilt. De headset heeft van nature een lichte voorkeur voor de lage tonen, maar die heeft maar een klein zetje nodig om in een aangenamere neutrale modus te komen. Als het op gamen aankomt, biedt Spatial Audio uitstekende directionele informatie en het geluidsbeeld is over het algemeen indrukwekkend. Het is meeslepend, plaatst elke explosie en knallende knal met precisie, maar laat ook met gemak meer delicate geluiden horen.
Ga direct naar Razer Barracuda gaming headset op BOL.com.
Recensie over Razer Barracuda gaming headset
De Razer Barracuda is een heel toffe gamingheadset. Vooral omdat hij niet alleen geweldig klinkt tijdens het gamen (met dank aan THX), maar ook omdat hij fantastisch klinkt met muziek en films. Dankzij de USB-C koppeling kun je hem aan zo’n beetje ieder apparaat koppelen wat je maar wilt… behalve aan een XBOX. Daar zul je het moeten doen met een standaard 3,5mm kabel. De geluidskwaliteit is indrukwekkend, de koptelefoon ziet er modern en ingetogen uit (wat voor gaming headsets – en met name die van Razer – best uniek zijn. De interne microfoon is niet de beste, maar voor chatten is hij prima in orde. De accuduur van 40 uur tikt-ie prima aan. Heb je geen ANC nodig? Dan kun je beter voor de Barracuda kiezen dan voor de Barracuda Pro, aangezien je van heel goede huize moet komen wil je dat THX-verschil horen zonder ze direct naast elkaar te testen.
Score: 9
Informatie
Razer Barracuda gaming headsetMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 189 euro.
Op zoek naar coole gadgets?