logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Raya and the Last Dragon, Disney

RAYA Payoff 46.8 DIGI v7.0 DualCTA Mech6 lo

De wereld ligt flink overhoop. Het ligt onder vuur door de Druun, vormeloze paarse monsters die mensen in steen verandert. Deze vormeloze schurk giert over het land en zaait verdriet en verderf… precies waar het zich mee voedt. Ook Raya’s vader valt hieraan ten prooi: juist wanneer hij de vijf volken van het magische land Kumandra bij elkaar wil brengen, vallen ze als een gebarsten steen uit elkaar.

Girl power in Raya

Er verschijnen steeds meer films en series met een vrouwelijke held. Denk aan bijvoorbeeld Mulan, die onlangs door Disney is omgevormd tot een live action film. Ook in Raya and the last dragon speelt een vrouw de hoofdrol, die we in het begin van de film leren kennen als een dappere meid met een gordeldier als compaan. Op dat moment begint het verval en worden de Druun vrijgelaten in de wereld, omdat een magische edelsteen, met de magie van de laatste draken, in stukken uiteen valt. Raya’s vader wordt in steen veranderd, waarna de film een sprong maakt in de tijd. Raya is inmiddels een dappere jonge vrouw. Haar gordeldier Tuk Tuk is uitgegroeid tot een fors beest, waar ze zich met gemak op voortbeweegt. Beschermen doet ze zich met een krachtig zwaard. Zo is ze op zoek naar De Laatste Draak, Sisu, die zich nog ergens in de rivier moet bevinden.

Dit zijn de Nederlandse stemmen van Raya and the Last Dragon

  • Raya – zangeres Tabitha (Engels: Kelly Marie Tran)
  • Chief Benja (Raya’s vader) – Alain Clark (Engels: Daniel Dae Kim)
  • Namaari – Holly Mae Brood (Engels: Gemma Chan)
  • Tong – Renee van Kooten (Engels: Benedict Wong)
  • Dang Hai: London Loy (Engels: Sung Kang)
  • Sisu (Engels: Awkwafina)
  • Boun (Izaac Wang)
  • Virana (Sandra Oh)

Bekijk hier de trailer van Raya and the last dragon

Actie en humor

Zoals een goede Disneyfilm betaamt, worden ook hier actie en humor in een rap tempo afgewisseld. Daarvoor worden een paar kleurrijke partners in het leven geroepen, die Raya tijdens haar zoektocht tegenkomt op zoek naar de waterdraak Sisu. De grappige momenten maken de film lekker licht en luchtig. Disney weet op dat vlak nog altijd te verrassen als de beste, ondanks het feit dat de basislijn van het verhaal dat niet heel erg weet te doen. De schattige Tuk Tuk is daar al een mooi voorbeeld van, maar ook de puberende waterdraak Sisu maakt op dat vlak een fijne indruk.

RAYA ONLINE USE 217.0 074.00 0112

Folkloristische insteek

Natuurlijk steunt Disney in Raya op een mooie folklore en legendes. In overeenstemming met de Aziatische folklore zijn deze draken geen vijanden maar bewakers van de mensheid, minder gericht op vuur dan op de levengevende elementen water en lucht. En toen de Druun voor het eerst opdoken en hun Medusa-achtige rampspoed begonnen, brachten de draken het ultieme offer en goten hun krachten in een magische edelsteen die de Druun verdreef en de wereld redde. De draken verdwenen echter en de dwaze inwoners van Kumandra hebben nooit van hun fouten geleerd. Ze leven nog altijd op hebzucht, afgunst en hun onderlinge strijd.

Raya and the Last Dragon is vanaf vandaag te zien op Disney+ als premium film (dus met bijbetaling). Vanaf juni bekijk je de film gratis met je Disney+ abonnement.

streaming-banner-disney-plus

Recensie over Raya and the Last Dragon

Raya is misschien wel de stoerste prinses uit het Disney universum – naast Mulan wellicht, maar technisch gezien is dat geen prinses. Ook Raya neemt je mee naar de Aziatische contreien, waar jij je kunt vergapen aan schitterende landschappen en pittoresk vormgegeven dorpjes. Als een soort Lone Ranger reist Raya op haar enorme gordeldier door het verlaten landschap, omgeven van gevaar en versteende mensen. Ondanks dit grimmige beeld weet de film het luchtig te houden door een paar kleurrijke personages en de nodige humor. Een mooie mix van spanning en ontspanning, maar ook van de niveaus in humor: de film bevat elementen voor alle leeftijden. Het verhaal is redelijk standaard voor een fantasy, maar weet zonder meer van het begin tot het eind te boeien. De menselijke elementen zoals ijdelheid, afgunst, jaloezie en wantrouwen zijn de rode draad door deze geslaagde animatiefilm. Een must-see!

Score: 8


Informatie

Titel: Raya and the Last Dragon
Uitgever: Walt Disney
Tijdsduur: 108 minuten
Genre: animatie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

streaming-banner-disney-plus

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] superheld Eugene – Ross Butler (“Raya and the Last Dragon”) […]%d bloggers liken dit: