logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Ravensburger Doolhof / Labyrinth, PS5


Spellenfabrikant Ravensburger heeft een goede naam gemaakt in de wereld van bord- en kaartspellen (en puzzels, natuurlijk). Soms maakt het merk echter ook een uitstapje naar de gamewereld, om digitale versies te maken van hun spellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Ravensburger Doolhof – the game, die beschikbaar is voor de Nintendo Switch, PS4 en de PS5?

Populair bordspel

Een van de all-time favourites van Ravensburger moet wel Doolhof zijn, of Het Betoverde Doolhof, zoals sommige mensen het kennen. Hiervan zijn miljoenen exemplaren verkocht en is nog altijd een leuk spel, waarbij je muren verschuif om bij jouw doel te komen (en daarmee regelmatig je tegenstander dwars te zitten). De regels zijn eenvoudig, het spel is overzichtelijk en je traint meteen je ruimtelijk inzicht. Hoe fijn kunnen spellen zijn? Nu is het voor ons echter tijd om de controller op te starten om Ravensburgers’ Doolhof in digitale variant te spelen.

Bekijk de trailer van Ravensburger Doolhof

Hetzelfde spel

Bijzonder is hierbij dat de digitale evenknie van het bordspel heel natuurgetrouw werkt met de principes van het bordspel. Nou ja – eigenlijk ook met de vormgeving en styling. Het is echt of je het bordspel speelt… maar dan op je beeldscherm. Je kunt dit spel daarentegen wel in je eentje spelen tegen virtuele tegenstanders, maar ook op één console met 2 tot 4 spelers. Daarbij heb je één groot nadeel. In het spel krijg je namelijk kaartjes waarop staat welke voorwerpen of schatten je als eerste moet zoeken. Op de console kun je die kaartjes niet verborgen houden, en komen ze regelmatig groot in beeld. Je kunt daarbij verwachten dat andere spelers even wegkijken, maar of ze dat ook doen? Dat is lastig. Daardoor gaat het er bij de digitale versie vaak wat feller aan toe, omdat je simpelweg weet waar je tegenstanders naar op weg zijn en je ze heel makkelijk dwars kunt zitten.

Grafische blammage

Die natuurgetrouwe aanpak zal de echte fans kunnen bekoren, maar ik vind het doodzonde dat ze de rekenkracht van de Switch of Playstation niet hebben aangegrepen voor op zijn minst wat toffe animaties bij het verschuiven van de spelstukken, het vinden van schatten of misschien zelfs wel gewoon het hele spelbord. Nu is het net alsof je naar een tafel kijkt waar het bord op ligt, met een 3D pionnetje om over het bord te bewegen. En dat gaat op een gegeven moment wel vervelen. Gelukkig kun je wel kiezen uit verschillende vormgevingen en stijlen van het spelbord, die weer overeenkomen met de verschillende bordspellen die je in de winkels kunt of kon kopen.


Ga direct naar Ravensburger Doolhof op BOL.com.

Recensie over Ravensburger Doolhof

Het scheelt een doos in de spellenkast als je gaat voor de digitale versie van Doolhof, hoewel je het spannende spelelement van de geheime missiekaartjes wel mist op deze digitale variant. De game volgt het spel zo natuurgetrouw, dat het letterlijk geen toegevoegde waarde heeft ten opzichte van het bordspel. Nou ja – tenzij je de virtuele computerspelers meetelt dan, zodat je het spel in je eentje kunt spelen. De vormgeving is bijna een belediging naar de gameconsoles: grafisch ziet het spel er heel eenvoudig uit en doet niets spannends om het spel visueel aantrekkelijker te maken. Voor dit bedrag haal je ook het originele bordspel in huis, waar je waarschijnlijk meer plezier aan beleeft.

Score: 6


Info

Ravensburger Doolhof
Uitgever: Mindscape
Getest op: PS5
Genre: partyspel
Prijs: 30 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.