logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Rain of reflections: Chapter 1


Rain of Reflections begint al goed en sfeervol, op een regenachtige nacht. Je ziet de vrouwelijke hoofdpersoon, Wil, peinzend over het leven. Zal ze iedereen opofferen die een rol in haar leven heeft gespeeld? Wil is een wetenschapper die momenteel met haar vader samenwerkt om een medicijn te vinden die een einde moet maken een een plaag, die onvruchtbaarheid brengt onder de mensen. Hierbij experimenteert ze op het laatste kind dat op een natuurlijke wijze geboren is. In de introductie van de game zie je dat Wil in contact is gekomen met een groep tegenstanders, die in opstand komt tegen het regime en hun cyborgs. Ze willen bovendien dat het kind vrijgelaten wordt – maar dat kan wel eens de laatste kans zijn om de mensheid te redden.

Drie games in een

Rain of Reflections bestaat eigenlijk uit drie delen, die elkaar telkens afwisselen. Aan de ene kant is het een klassieke point&click game, waarbij je de omringende wereld moet verkennen en ontdekken. Daarbij kom je tegenstanders tegen, die je als turn-based strategy game moet verslaan. Tot slot komen er zo nu en dan wat puzzels voorbij, in de vorm van systemen die gehackt moeten worden (naast het concept dat de hele point&click natuurlijk ook een soort puzzels zijn, waarbij je de juiste middelen op de juiste plekken moet inzetten. Het is best een dappere zet om in deze tijd van grafisch geweld een point&click te introduceren, hoewel het er – eerlijk is eerlijk – ook geweldig uitziet. Een lust voor het oog, de hele sfeer wordt geweldig neergezet. Mooi detail is dat alle gesprekken die je voert, een effect hebben op de rest van het spel. Het is dus aan jou of het een makkelijke rit wordt, of dat je de nodige tegenstand kunt verwachten.

Goede gevechten

De gevechten zijn geweldig goed uitgewerkt. Wanneer je een patrouille aan vijanden tegenkomt, kom je in een soort stealthmodus, waarbij je moet proberen de patrouille te omzeilen. Deze confrontaties worden als turn-based game gepresenteerd. Per beurt kun je twee acties uitvoeren. Kies ze verstandig, ze kunnen je het leven of de dood opleveren… Zo kun je de onzichtbaarheidsmantel gebruiken, die je nog wel hoorbaar houden. Bovendien kosten ze energie, die nogal schaars is. Zorg dat je altijd met een goed opgeladen accu op pad gaat! Grappig is het feit dat de gevechten zelf niet gaat om het vernietigen van je tegenstander, maar om ‘m weg te jagen. Dat kan met geweld, maar een stevig gesprek kan soms ook wonderen doen… hoewel je flink wat vuurkracht in de game kunt vinden, die je vijanden tot stof kunnen verpulveren. Wat mij betreft hadden er best meer confrontaties in het spel mogen zitten!

Stijfjes

Ondanks de vele gesprekken die je moet voeren in het spel, is het bijzonder jammer dat de emoties uit deze gesprekken ontbreken. De personages zien er ten eerste al wat statisch uit (dat blijft een dingetje in games, mensen ook menselijk laten lijken), maar het ergste is nog dat de stemacteurs niet echt veel gevoel leggen in hun rol. Ze blijven wat vlak en zakelijk, wat bijzonder jammer is. Zeker wanneer de game juist zo veel leunt om het verhaal en de dialogen!

Hacken

Het derde deel van de game is alleen al de moeite waard: het hacken. Je komt van alles tegen in het spel dat je kunt kraken, van computers tot robots en zelfs deuren. Tijdens het hacken kom je telkens in een andere minigame terecht, telkens met een soort-van digitaal trekje. Zo moet je soms een 3D-vorm in een gat zien te manouvreren, een andere keer moet je een stapel ringen over een raster schuiven… het is knap lastig om al die opdrachten binnen de aangegeven aantal zetten of tijd te voltooien!


Recensie over Rain of Reflections

Het eerste deel van Rain of Reflections ziet er goed uit. Het is bijzonder jammer van de stemacteurs, maar het is een mooie eerste zet – en dat voor een kleine studio als Liongate! Er zitten een paar mooie elementen in. Het verhaal is goed doordacht en de mix van activiteiten spreekt zeker aan. Grafisch steekt het spel geweldig in elkaar, maar voor een game dat grotendeels leunt op zijn verhaallijn, moeten we toch streng zijn.

Score: 7


Info

Rain of Reflections, Lionbite
PC, mysterie.
Prijs: 35 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.