logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Quotum, Project Z, Marloes Morshuis

Het is alom bekend dat het niet zo goed gaat met onze wereld. Met man en macht proberen we het tij te keren door te zoeken naar betere energiebronnen, nieuwe manieren om eten te kweken en kritisch te kijken naar hoe we leven. Toch is dat nog lang niet zo eenvoudig als je zou denken. Het is dan ook helemaal niet ondenkbaar dat we over een paar jaar – net als in het boek Quotum – project Z – opgescheept zitten met een overschot aan mensen. In dit boek leven er meer dan 11 miljard mensen op de wereld, wat simpelweg te veel is om te voeden en te huisvesten. Even ter vergelijk: momenteel leven er 7,5 miljard mensen op aarde.

Nieuwe wereld

De hele wereld ziet er overigens anders uit dan we gewend zijn. Europa bestaat niet meer en is omgevormd tot één groot land, de Euro-Unie. Samen met de andere landen op aarde hebben ze besloten dat het anders moet. Er komt een ‘stop’ op mensen! Maar er wordt ook besloten dat er minder mensen op aarde moeten leven. 10 miljard is de max. Verschillende landen vermoorden hun overschot aan mensen om aan dit quotum te komen. De Euro-Unie heeft een bijzondere aanpak. Zij besluiten mensen tot ‘slinker’ te benoemen. Mensen met veel minder rechten en mogelijkheden dan normale mensen, die de helft van de ecologische voetafdruk zetten. Ze mogen niet naar normale winkels, maken geen gebruik van school, hebben geen toegang tot warm water of elektriciteit… ze worden aan het werk gezet als vuilophalers en schoonmakers, zodat ze nog tot nut zijn. Axel en Tommy, onze hoofdpersonen, behoren ook tot deze groep. Hun moeder is namelijk een kritische journalist en moet de mond worden gesnoerd. Hoe kan dat beter dan het gezin tot slinker te benoemen?

Benieuwd naar het vervolg? Lees hier onze Quotum: Semper Sol recensie!

Op de vlucht

Wanneer een nieuwe president wordt aangesteld, moeten Tommy en Axel vluchten. President Foxen wil namelijk van al die slinkers af en ze naar een ‘krimpkamp’ sturen. Best luguber als je er aan denkt, maar Foxen krijgt genoeg mensen met zich mee. Bij toeval horen Axel en Tommy van een reddingsplan dat hun moeder voor hen had bedacht. Ze had een deal gesloten om hen naar de Noordelijke Unie te sturen, waar genoeg ruimte is voor extra mensen. Maar hoe komen ze daar? Via De Drie Eiken, een slinkerkamp dat geleid wordt door de ietwat rebelse Bikker, ontdekken ze meer over hoe de wereld in elkaar steekt. Samen met Sunny, een meisje dat ze op hun vluchttocht hebben opgepikt, gaan ze op ontdekkingsreis en leren ze in het kamp twee nieuwe jongens kennen: Maurizio en Yannis. Een van hen is echter niet te vertrouwen. Hij hoort bij de Angeli Terrae, Aardengelen die volledig achter de plannen van Foxen staan. Er zijn gevaarlijke plannen in de maak om snel aan het quotum te voldoen. Ze hebben echter een afgevaardigde naar De Drie Eiken gestuurd om te ontdekken of Axel en Tommy iets belastends weten over deze geheime club. Hun moeder was namelijk een pittige journaliste, die flink diep had gegraven!

Ga direct naar Quotum – Project Z op BOL.com.


Recensie over Quotum – Project Z

Project Z geeft niet bepaald een heel positief wereldbeeld, dat is waar. Bijzonder is dat de situatie in onze huidige tijd gesitueerd lijkt te zijn, zodat alles mooi herkenbaar is gebleven. Axel en Tommy zijn twee broers en echte tegenpolen van elkaar. Sunny vond ik niet zo’n sterk karakter, ik wist nog altijd niet goed wat ik van haar moest denken. Het slot is razend spannend en goed uitgewerkt, hoewel de helpende rebellen wat meer uitgewerkt mochten worden. Ondanks dat is het een spannend geheel. Het is vlot geschreven, heeft spannende verhaallijnen en een paar losse eindjes, waar in het volgende deel makkelijk om opgehaakt kan worden!

Score: 7


Informatie

Quotum,
Illustrator: nvt
Uitgever: Lemniscaat, 385 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789047711803. Prijs: 15.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.