Quantummechanica is een wetenschap die zich bezighoud met abstracte gegevens, waarbij je er van uitgaat dat de bewegingen en het ‘gedrag’ van elementiaire deeltjes, zoals electronen, of systemen van die deeltjes, zoals atomen, beschreven kunnen worden. Het bijzondere van die deeltjes is namelijk dat ze zich niet houden aan de klassieke natuurkundige wetten. Je kunt dus spelen met zaken als dichtheid van substanties, of tijd. En dat laatste is aan de orde in de spannende thriller-achtige shooter Quantum Break. Daarin wordt namelijk een experiment uitgevoerd met tijdreizen, wat hopeloos misgaat: er komt een scheur in het tijdveld, waardoor tijd een soort gereedschap wordt voor onze hoofdrolspeler.
Iets cooler gezegd: tijd wordt een speciale gave van je. Quantum Break is een mix tussen een klassieke point&click adventure en een spannende shooter. In het begin van de game wordt jij – Jack Joyce – door een oude schoolkameraad (Paul Serene) gevraagd om even langs te komen voor de nodige hulp. Die biedt je, hoewel je een beetje huiverig bent als je er achterkomt dat het gaat om een spannend experiment. Dan komt opeens je broer William binnenstormen, gewapend en wel. Hij beweert dat het echt levensgevaarlijk is voor de hele wereld als het experiment doorgaat. Je kameraad geeft daar niets om, en gaat onderhinderd door met het experiment. Je raad het al: het experiment gaat echt mis, en zowel jij als je kameraad worden opgezadeld met bijzondere en bizarre gaven. Zo kun je de tijd stoppen, of heel plaatselijk hinderen. Dat maakt het bijzonder makkelijk om het leger van je af te schieten, want je bent zeker niet te beroerd om een wapen ter handen te nemen! En dan begint een spannende speurtocht naar zowel de waarheid als een manier om deze hele toestand terug te draaien. Want een ding is zeker: de tijd staat op het spel!
Quantum Break is een geweldig mooi vormgegeven spel. Sfeervolle omgevingen, waarin je naar hartenlust kunt speuren, live-action cutscenes, een spannend verhaal (die niet altijd even origineel is – maar hey, ’t is geen film!) en veel sprongen in de tijd. Ontdek wat je ontdekken kunt, en langzaam maar zeker zullen puzzelstukjes op hun plek vallen. In het spel spelen de onderzoekselementen wel een belangrijke rol, maar het draait toch vooral om het schieten en het gebruiken van je gaven. Daardoor worden die ‘onderzoeksmomenten’ juist een rustmomentje in het spel, en dat is wel een aangename afwisseling. De elementen die je kunt gebruiken of bekijken worden overigens netjes aangegeven met een klein icoontje, en alle informatie wordt verzameld in een centrale hub, die je altijd kunt raadplegen.
De gaven van Jack zijn echt cool. Ik noemde net al de mogelijkheid om de tijd te bevriezen (al dan niet plaatselijk), maar hij kan ook razendsnel van de ene plek naar de andere rennen en zelfs fragmenten uit het verleden terugkijken. Chrono triggers, worden die locaties genoemd, en ze geven telkens een handige suggesties voor jou als gamer. Je kunt de tijd zelfs gebruiken als een soort bom, of als een schild voor je eigen veiligheid. Al die krachten hebben echter wat tijd nodig om weer op te laden, en het kan wat moeite kosten die timertjes uit elkaar te houden. Zeker als je midden in een spervuur zit, want je computergestuurde tegenstanders zijn niet voor de poes – ze zijn best slim, en proberen je telkens in te sluiten. En vergeet niet dat jouw acties de toekomst zullen bepalen. Niet alleen het verhaal moet tot een einde komen, maar de beslissingen die je neemt zullen ook hun effect hebben op het verloop van het spel. Dat maakt Quantum Break echt tot een gave titel, die zeker niet mag ontbreken in je verzameling!
Quantum Break, XBOX
Leeftijd: vanaf 16 jaar.
Games koop je online bij: