logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Projectmanagement: 6 tips om winstgevend te zijn

Het acquireren van een nieuwe klant is voor zakelijke dienstverleners cruciaal voor groei. Maar vergeet niet dat klanten ook winstgevend moeten zijn anders dweil je met de kraan open. Wil je dit voorkomen? Wij geven 6 tips voor winstgevend projectmanagement.

Bepaal de projectscope

Projecten op tijd af hebben, volgens de gemaakte afspraken stemt klanten tevreden. Zij kunnen weer verder en denken terug aan een prettige samenwerking. Begin je project daarom met heldere doelstellingen en communiceer die naar je klant. 

Benchmark

Zeker als startende dienstverlener is het vaststellen van je tarieven een spannende gebeurtenis. Je wil niet te duur zijn want dan prijs je je uit de markt. Maar vraag je te lage prijzen, dan houd je niets over. Bovendien nemen opdrachtgevers je niet serieus waardoor uitbuiting op de loer ligt. Daarom is het verstandig om jouw (beoogde) tarieven te vergelijken met die van je concurrenten.

Registreer uren dagelijks

Als je medewerkers hun uren dagelijks registreren, zitten de gedane werkzaamheden nog vers in het geheugen. Hoe langer je wacht, des te meer ruimte voor speculatie. Daardoor ontstaan fouten waardoor er een verkeerde factuur naar de klant gaat. En dat betekent dat je moet wachten op je geld, want de gemiddelde tijd tussen het versturen en betalen van de factuur is 40 dagen.

Bepaal de facturatiegraad van je medewerkers

Niet elke medewerker werkt aan het project bij de klant. Niet iedereen is dus facturabel. Maar als het goed is, zijn al je medewerkers wel nodig om je bedrijf soepel te laten draaien. Bereken daarom de facturatiegraad van al je medewerkers.

Bereken de winstgevendheid

Bij het vaststellen van je tarief, bereken je alle kosten die je moet maken om het project succesvol af te ronden. Vervolgens bepaal je de marge die je wil maken.

Projectmanagement in een ERP

Alle bovengenoemde punten kan je natuurlijk bijhouden in afzonderlijke spreadsheets of systemen. Maar dat is niet optimaal. Al die taken hangen met elkaar samen. Daarom is het raadzaam om een geïntegreerd systeem voor je financiële, abonnementen-, project- en urenadministratie. Dit kan door middel van urenregistratie software. Daardoor ontstaat inzicht in de productiviteit per medewerker en neemt het aantal niet-declarabele werkzaamheden af.

Het is niet voor niets dat een groeiend aantal zakelijke dienstverleners een geïntegreerd systeem verkiezen boven een verzameling van systemen die niet gekoppeld zijn.

Wil je de volgende stap maken met winstgevende projecten? Ontdek nog meer over project management software.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.