logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Project mancave: Sandberg zorgt voor de basis


mancave stap 1

Mannen opgelet! Wie heeft er namelijk nooit eens gedacht over een eigen hoekje in huis? Of dat nu een kamertje is, een kelderruimte, een schuur of een plekje op zolder: gewoon een plek om even helemaal tot jezelf te komen. Een soort grot, waarin je al je mannelijke instincten kunt botvieren, ook al zijn die duizenden jaren geëvolueerd en al lang niet meer zo primitief als vrouwen denken. Een mancave hoeft dan ook helemaal niet primitief, grof of rauw te zijn. Wij gaan de komende weken aan de slag met onze eigen mancave. Op zolder. Eigenlijk meer een man-attic dus, maar een kniesoor die daar op let.

Bij het inrichten van de mancave gaan we uit van de middelen die we voorhanden hebben. Het is natuurlijk heel eenvoudig om bij verschillende winkels de beurs te trekken en alles te kopen wat gaaf is (en dat is nog al wat), maar bouwen en sleutelen is ook en bezigheid waar menig man van geniet. Dus waarom maken we geen gebruik van de spullen die nog op diezelfde zolder rondslingeren? Zo ligt daar nog een oude computer met monitor. Een oude Pentium dual-core met flink wat werkgeheugen en een redelijke harde schijf. Vroeger heeft-ie flink wat gekost, maar de laatste jaren krijg je d’r niks meer voor terug. En dus verdween het beestje op zolder, samen met zijn 22-inch breedbeeld monitor. Dat lijkt me een leuke basis. Ook zwierven er nog twee speakers rond. Op zolder stond ook een oude keukentafel, die – toen we ons huis kochten – onderdeel uitmaakte van de keuken. De tafel was gebruikt als werkbank tijdens de verbouwing van ons huis en heeft dus flink wat krassen en vlekken, maar hij is vlak en oerstevig. De basis is gelegd! Een wifi-module in de computer, monitor aangesloten en we kunnen in ieder geval op internet. Netflix en streaming audio staan al tot onze beschikking. Hometrainer er een beetje tactisch voor zetten en we hebben al een manier om wat te sporten.

Maar dat is natuurlijk niet het enige doel voor een mancave. Als je onze site een beetje kent, weet je dat we ook graag een game spelen. En dus doen we een kleine investering: beneden in de woonkamer staat een PS3 voor de kinderen, dat is ook onze meest recente console. Ik zou graag de stap voorwaarts maken naar een next-gen console, maar daar zijn nog maar weinig kindvriendelijke games voor verkrijgbaar. In de mancave hoef ik daar natuurlijk minder op te letten, wat de mogelijkheid bied voor een XBOX One.

Maar goed: die moet je aansluiten op een televisie. En ik heb daar een monitor staan. Wat nu? Ah! Er zijn accessoires beschikbaar die je daar perfect mee kunnen helpen. In onze mancave maak ik gebruik van een paar accessoires van Sandberg, een fabrikant die gespecialiseerd is in accessoires, kabels en verbindingsstukken. Een HDMI kabel is nodig om de XBOX te verbinden met de buitenwereld, en dankzij een DVI-M naar HDMI-F adapter (23,99 euro) kan ik het beeldsignaal verbinden met de computermonitor. Briljant! Jammer genoeg is het nog niet genoeg om geluid te krijgen, aangezien de monitor niet beschikt over speakers. In de controllers zit echter een koptelefoonaansluiting, wat tevens de mogelijkheid biedt om ’s avonds, als de kinderen op bed liggen, lekker te gamen. Division, here I come! Qua HDMI-kabels kun je bij Sandberg terecht voor een aantal varianten. Zo zijn er kabels die gewoon ‘recht’ zijn, maar ook met een hoek van 90 graden. Die zijn erg handig voor als je televisie strak tegen de muur hangt, of wanneer je home theatre set zo groot is dat hij nét in het kastje past, zonder veel ruimte voor een normale kabel.

Om nog meer apparatuur te verbinden met je computer, kan het praktisch zijn om extra USB-poorten toe te voegen. Of ze te verplaatsen naar een plek waar je ze makkelijker kunt bereiken. Met de Sandberg USB 3.0 Hub kunt je vier apparaten aansluiten op een enkele USB 3.0-poort van je computer. De hub beschikt over een ingebouwde overbelastingsbescherming van de USB 3.0-poorten van uw computer en de poorten van de hub tegen de randapparatuur die voor overbelasting zorgt. Een veilig idee! Jammer genoeg is er geen stroomadapter meegeleverd, zodat de computer aan moet staan om apparaten te kunnen opladen. Het aansluiten is heel simpel: verbind de hub met de meegeleverde kabel en Windows zal de noodzakelijke software automatisch installeren. Zo gemakkelijk is dat! Een eenvoudige hub, die precies doet wat je er van verwacht.


Op zoek naar coole gadgets?

Recensie gacoli-7176

Als extraatje (en omdat het gewoon mega cool is) breid ik onze mancave uit met een draadloos toetsenbord met touchpad, ook van Sandberg: het Streamboard (51,99 euro). Deze wordt geleverd met een kleine dongle, die achter in de XBOX One gaat. De XBOX herkent het toetsenbordje meteen en ik kan dus gewoon typen als ik iets zoek of moet invoeren. Dit toetsenbordje is ook te koppelen aan je smartphone of tablet, koppelen aan je televisie of computer. Handig voor als je een computer gebruikt als mediacenter! In het midden van de Sandberg Streamboard zit een touchpad met twee muisknoppen, zodat je alle functies van je computer kunt bedienen. Omdat het toetsenbord verdeeld is over de twee zijkanten kun je met je duimen de toetsen bedienen. Het toetsenbordje ligt stabiel in de hand en voelt stevig aan.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.