logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Project Evil, Anne Eekhout

Soms gebeuren er dingen in het verleden die zo tot de verbeelding spreken, dat ze meer dan genoeg inspiratie bieden voor tal van verhalen en boeken. Zo zijn er in Amerika een aantal experimenten geweest die zich hebben gericht op groepsdruk en discriminatie, om kinderen duidelijk te maken hoe makkelijk je te beinvloeden bent. Project Evil is ook zo’n boek, waarbij het verhaal is gebaseerd op The Third Wave en Blue Eyes/Brown Eyes.

Schoolkamp

In dit geval neemt een leerkracht het initiatief om de kinderen een beetje tegen elkaar op te zetten tijdens hun schoolkamp. Klas H3B van de middelbare school gaat onder leiding van enkel mevrouw Joyce Ronalds op pad om een paar dagen in het bos te vertoeven. Daar slapen ze in tenten en hebben ze wat activiteiten gepland. Mevrouw Ronalds heeft echter iets anders gepland. Naar aanleiding van een documentaire over de Tweede Wereldoorlog besluit ze een experiment uit te voeren en verdeelt ze de klas in twee groepen: kinderen met bruine ogen en kinderen met blauwe (en groene en grijze) ogen. De basis is gelegd. Iedere groep krijgt een eigen tent en verschillende taken. Het is aan hen om elkaar bij te sturen, want: aan het einde van het schoolkamp krijgen ze een cijfer!

Snelkookpan

Vanaf de eerste dag zitten de pubers in een snelkookpan, waar de gemoederen hoop oplopen. Er zitten behoorlijk wat verschillende karakters en achtergronden in dezelfde klas, waardoor afgunst, jaloezie en problemen in de relationele sfeer op de loer liggen. Het is daarbij jammer dat het boek zo kort is, op deze manier kunnen de verhalen van Louie, Bo, Alicja, David en vooral ook van lerares Joyce Ronalds niet goed verteld worden. Vooral de achtergrond van juf Ronalds blijft een beetje vaag en obscuur. Door het korte tijdsbestek zijn er ook wat geloofwaardigheidsproblemen. Welke school laat een enkele keerkracht op pad gaan met leerlingen? Waarom botsen de twee groepen zo bizar snel met elkaar en loopt het uit op gewelddadige confrontaties?


Ga direct naar Project Evil op BOL.com.

Recensie over Project Evil

Op de hierboven genoemde problemen na, is het een vlot geschreven boek dat het verhaal vanuit verschillende personages vertelt. Problemen en gedachtes stuiteren zo in het rond, waardoor je een idee krijgt van de beweegredenen van de kinderen. Alles loopt echter zo snel en haastig, dat sommige verhaallijnen toch een beetje worden verwaarloosd. Waarschijnlijk had Project Evil wat meer pagina’s de tijd nodig om echt Evil te worden, nu komt het niet lekker uit de verf.

Score: 6


Informatie

Titel: Project Evil
Auteur:
Uitgever: Kluitman
Aantal pagina’s: 112
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789020654790
Prijs: 9.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.